Ajándék 100 ezer forintok tarthatják pályán az állampapírt

A Magyar Államkincstárnál bevezetett Nyugdíj-előtakarékossági számla (NYESZ) sikeresen indult, a 20 százalékos, évi maximum 100 ezer forintos adóvisszatérítés vonzerejének köszönhetően. A februári start óta több mint 3000 ügyfél nyitott ilyen számlát, ahol már mintegy 1,2 milliárd forintnyi állampapír-állományt tartanak.

A NYESZ szolgáltatás 2024. február 2-án indult a Kincstárnál, célja az öngondoskodás ösztönzése forint alapú állampapírba történő befektetéssel. A Kincstár adatai szerint a számlanyitási lehetőséggel a februári indulás óta április végéig már több mint 3000 ügyfél élt, ebből több mint 2500-an az ügyfélkapun keresztül. Ezen számlákon közel 1,2 milliárd forint állampapír-állományt tartanak nyilván, és ugyanezen időszakban majdnem 20 ezer értékpapír nyilvántartási-számlát indítottak, közel 10 ezret az ügyfélkapun át. A Kincstár összesen több mint 900 ezer ügyfél részére vezet számlát.

A Kincstár állampapír-befektetési életútprogramot alakít ki, amely a gyermek születésétől (Babakötvény) egy egész életen át kínál állampapír-forgalmazási lehetőségeket. A NYESZ célja az állampapírban történő megtakarítási lehetőségek szélesítése, és a Kincstár ezen keresztül nyújt nyugdíjcélú öngondoskodási lehetőséget állami támogatás és a forgalomban lévő állampapírok felhasználásával.

A Magyar Államkincstár szerint a lakosság körében növekszik a nyugdíjas évek anyagi kiszámíthatóságának megteremtése iránti igény, ami ösztönzi őket NYESZ, nyugdíjbiztosítás vagy önkéntes nyugdíjpénztári számlák nyitására. A NYESZ adókedvezményeket is biztosít, amelyek növelik a vonzerejét. A számlára igényelhető adókedvezmény évi maximum 100 ezer forint, amit évi 500 ezer forint befizetéssel lehet elérni. Ha az ügyfél más adókedvezményre jogosító szolgáltatást is igénybe vesz, akkor a visszaigényelhető összeg maximálisan 280 ezer forint lehet.

A NYESZ előnye, hogy az ügyfélkapun keresztül online, néhány kattintással megnyitható, és a WebKincstár/MobilKincstár felületen kényelmesen kezelhető. A számlavezetés díjmentes, nincs rendszeres befizetési kötelezettség, és nincs havi fix összeg, amit be kell fizetni. A Kincstár szerint érdemes NYESZ-t nyitni annak, aki ki tudja használni az adóvisszatérítést és legalább 10 évig tudja hagyni a megtakarítását a számlán.

A Kincstár célja, hogy az ügyfelek megtakarítási lehetőségeit bővítse, és minden fontos szolgáltatást egy helyen kínáljon a jövőtervezéshez. Fontosnak tartják, hogy az ügyfelek megfelelő ismeretekkel rendelkezzenek, és felelős döntést hozhassanak a jövőjükkel kapcsolatban. A NYESZ hiánypótló konstrukció, amely lehetővé teszi, hogy bármely korosztály tagjai gondoskodjanak a jövőjükről.

A Kincstár szerint az öngondoskodás a pénzügyi tudatosság fejlődésével egyre jellemzőbb Magyarországon. Az öngondoskodás több formája is elérhető, mint például részvényekbe, kötvényekbe vagy ingatlanokba történő befektetések, valamint élet- és egészségbiztosítások. A Kincstár által kezelt számlák állami garanciát élveznek, ami vonzóvá teheti a NYESZ-t. Az adókedvezmények növelhetik a termék vonzerejét, és a NYESZ számlán az állami ösztönzés révén többet érhetünk el, mint a normál hozam. A NYESZ sikeressége attól függ, mennyire sikerül hatékonyan tájékoztatni a lakosságot a számla előnyeiről és használatáról.