Az OTP új kihívásai Üzbegisztánban

A magyar OTP Bank csoport egy izgalmas és kihívásokkal teli piacra lépett be az üzbég Ipoteka Bank megvásárlásával. Az üzbég piac dinamikus változásokon megy keresztül, és az OTP-nek számos problémát kell megoldania ahhoz, hogy sikeresen működjön ebben az eltérő kultúrájú országban.

Taskent, Üzbegisztán fővárosa, Budapesttől távol esik, és számos szempontból egzotikus a magyar utazó számára. Az ország lakossága rendkívül fiatal, ahol a 30 év alattiak aránya eléri a 60 százalékot. Egy 2017-ben kezdődött "nyitás" eredményeként az ország minden területén dinamikus változások és fejlődés figyelhető meg.

Az OTP az üzbég bankprivatizáció első külföldi résztvevőjeként próbálja megismételni azt a sikerét, amit a 90-es években Magyarországon ért el. Ha sikerül tartósan piacvezető szerepet elérnie és együtt növekednie a gyorsan bankosodó társadalommal, az nagy siker lehet.

Üzbegisztán földrajzilag különleges helyzetben van, mivel az egyik olyan ország, amelynek nincs tengerpartja, és szomszédai között sem található tengerparttal rendelkező állam. A gasztronómia terén ez azt jelenti, hogy a halak és tengeri herkentyűk helyett inkább a birka és a ló kerül az asztalra.

Az üzbég járműpark jelentős részét fehér Chevrolet autók alkotják, amelyeket az UZ Autó, az egykori üzbég General Motors gyár gyárt. Aki más márkájú autót szeretne vásárolni, az jelentős büntetővámot kénytelen fizetni.

Az OTP az elmúlt években több bankot is vásárolt, és bár az ütem lassult, a terjeszkedés folytatódott. Az üzbég bank megvásárlása azonban különösen érdekes, mivel az ország teljesen más kultúrájú, mint az eddig megszerzett bankok többsége.

Az Ipoteka Bank vezérigazgatója, Elyor Inomjonov szerint az üzbég piacnak nagy a fejlődési potenciálja, hiszen a lakosság alulbankosított, és a havi átlagjövedelem átszámítva körülbelül 200 ezer forintnak felel meg.

Üzbegisztán egy nagy reform közepén van, amelynek keretében a pénzügyi szolgáltatások fejlesztése és a bankprivatizáció is kiemelt szerepet kap. Az OTP az első és egyetlen nyugati bank az országban, így különös figyelem övezi. A kormány célja, hogy a jelenlegi 67 százalékos állami részesedést a bankszektorban 30-40 százalékra csökkentse.

Az Ipoteka Bank az üzbég bankpiac ötödik legnagyobb szereplője volt, és korábban állami bankként működött. Az OTP-nek azonban a piaci sztenderdek szerint kell működtetnie a bankot, ami új kihívásokat jelent.

Az országban a digitális megoldások terjedése is figyelemre méltó, ami lehetőséget ad az OTP-nek arra, hogy megtanulja, hogyan kezelje azokat a piacokat, ahol a fejletlen bankrendszer mellett megjelennek a modern fintech megoldások és a hagyományos nyugati bankok.