Az Ioniq5 N megérkezése: brutális erő a villanyautók piacán

A Hyundai Ioniq5 N modellje új szintre emeli az elektromos autók világát, erőteljes teljesítményével és különleges funkcióival.

Az Ioniq5 N, a Hyundai már eleve feltűnő villanyautójának erősített változata, nem csak megjelenésében, hanem teljesítményében is kiemelkedik. A "túltöltés" funkció aktiválásával a kormányról egy gomb segítségével akár 650 lóerőt és 770 Nm-es maximális nyomatékot képes elérni, bár ez a teljesítmény csak rövid ideig áll rendelkezésre, utána a rendszernek szüksége van egy 10 másodperces hűtési időre. Alapvetően is 609 lóerős teljesítményre képes az autó.

Az Ioniq5 N azok számára készült, akik az elektromos autózásban is az élményt keresik. A hanggenerátor segítségével a sofőr háromféle hangzás közül választhat, így a vezetési élmény még inkább hasonlíthat a hagyományos sportautókhoz. A mérnökök még a "váltás" érzetét is megpróbálták visszaadni, ahol a nyomatékot ideiglenesen elveszik, majd visszaadják, hogy a vezető a lökés-szerű érzést is megélhesse.

A modell külső megjelenése is eltér az alapverziótól, sportosabbá vált, és az első-hátsó műanyag toldatoknak köszönhetően 8 centiméterrel hosszabb lett. A fejlesztett fékrendszernek köszönhetően a regeneratív és a hagyományos fékezés közötti különbség már nem észrevehető, továbbá a bal lábas fékezés támogatása is a versenyzés szerelmeseinek kedvez.

Az autó 84 kWh-s akkumulátorral rendelkezik, és 350 kW-os töltőn 18 perc alatt 10-ről 80 százalékra tölthető fel. A belső térben a környezettudatosság is fontos szerepet kapott, hiszen a kárpitok jelentős része újrahasznosított anyagokból, például reciklált PET-palackokból vagy papírból készült. A sportülések manuális állítása is a súlycsökkentés jegyében történt.

Végül, de nem utolsósorban, az ár: az Ioniq5 N modell 28 999 000 forintba kerül, míg az N Plus változat 1 millióval többbe. Az ár-érték arány tekintetében az Ioniq5 N így versenyképes ajánlatnak számít a piacon.