Angela Merkel emlékiratai novemberben kerülnek a boltokba

Angela Merkel, Németország volt kancellárja, 700 oldalas könyvében idézi fel az elmúlt közel hetven év eseményeit. A "Szabadság: Emlékek 1954-2021" című mű idén novemberben jelenik meg a nagyközönség számára.

Angela Merkel, aki júliusban tölti be a 70. életévét, a "Szabadság: Emlékek 1954-2021" című könyvében saját életútját tárja az olvasók elé, amely a berlini fal mögötti időszaktól egészen a politikai hatalom csúcsáig ível. A könyv megjelenése különösen figyelemre méltó, tekintettel arra, hogy Merkel megítélését a nemzetközi közösségben az Oroszország által Ukrajnában végrehajtott invázió is befolyásolta.

A kötetet Merkel egykori politikai tanácsadójával, Beate Baumann-nal együtt alkotta meg, és az olvasók betekintést nyerhetnek Merkel kelet-németországi gyermekkorába, politikai karrierjének kezdetébe, valamint a kancellárság alatt eltöltött 16 évbe.

A Pan Macmillan kiadó szerint Merkel a könyvben válaszol arra a kérdésre, hogy számára mit jelent a szabadság, amely kérdés egész életét végigkísérte. Merkel szerint a szabadság az, hogy felismeri saját határait és azokig feszegeti magát, valamint hogy soha nem hagyja abba a tanulást és a politikából való kilépése után is folytatja az előre haladást.

A könyv ígérete szerint visszaemlékezéseket és betekintést nyújt a világ legbefolyásosabb embereivel folytatott találkozóiról és beszélgetéseiről, miközben Merkel gyakran volt az egyetlen nő a teremben. A mű bemutatja a jelentős nemzeti, európai és nemzetközi fordulópontokat, és azt, hogy miként születtek meg azok a döntések, amelyek alakították a korunkat.

Az emlékiratok november 26-án kerülnek forgalomba világszerte, a német nyelvű hangoskönyvet pedig Corinna Harfouch, az ismert színésznő olvassa fel, aki szintén a kommunista keleten nőtt fel. Merkel, miután 2021 decemberében átadta a kancellária kulcsait Olaf Scholznak, a jelentések szerint ideje nagy részét Baumannal töltötte az emlékiratok megírásával.