Andrej Belouszov: Minimális emberveszteséggel kell győzni Ukrajnában

Minimális emberveszteséggel kell elérni az ukrajnai "különleges hadművelet" katonai és politikai céljait, jelentette ki Andrej Belouszov védelmi miniszter-jelölt az orosz parlament felsőházának plenáris ülésén.

Belouszov hangsúlyozta, hogy a győzelem elérése és az elnök által meghatározott célok megvalósítása a legfontosabb feladat, de ezt minimális emberveszteséggel kell megtenni. A védelmi miniszter-jelölt kiemelte a harcoló orosz erők korszerű fegyverellátásának fontosságát, beleértve a tüzérségi lőszereket, rakétákat, a személyi védelem és a speciális kommunikáció eszközeit, drónokat és az elektronikus hadviselés eszközeit. Ezenkívül szükség van világos és összehangolt tervezésre, valamint minden fejlesztést a győzelem és az orosz hadsereg céljainak érdekében kell alkalmazni.

Belouszov továbbá arra hívta fel a figyelmet, hogy az ukrán hadsereg megelőzése érdekében új hadműveleti módszereket kell gyakorolni, mivel az ellenség gyorsan tanul és a helyzet a modernebb technológiák miatt hetente változik.

A fegyveres erők személyi állományának feltöltése is kiemelt feladat, de Belouszov külön kiemelte, hogy ez nem mozgósítást jelent. A katonáknak járó juttatások, lakhatás és egészségügyi ellátás időben történő biztosítása is fontos kérdés a miniszterjelölt számára.

Andrej Belouszov gazdasági területen szerzett tapasztalatait 2006 és 2008 között gazdaságfejlesztési miniszterhelyettesként, majd az orosz kormány gazdasági és pénzügyi osztályának igazgatójaként kamatoztatta. 2012-től gazdaságfejlesztési miniszterként dolgozott, 2013 júniusában pedig elnöki tanácsadóvá nevezték ki. Öt évvel később megerősítették ezen a poszton, 2020 januárjában pedig első miniszterelnök-helyettes lett.

Nyugati elemzők szerint Belouszovot érdemi katonai tapasztalat nélkül nevezték ki védelmi miniszternek, hogy átállítsa Oroszországot a hadigazdaságra és a hosszú távú fegyvertermelésre. Szergej Sojgu, Belouszov elődje, az orosz biztonsági tanács titkára lett.