Az Északi Áramlat gázvezeték felrobbantóinak állítólagos azonosítása

Egy ukrán származású orosz politikus, Andrej Derkacs állítása szerint sikerült beazonosítani azokat az ukrán állampolgárokat, akik az Északi Áramlat gázvezetékei elleni szabotázsakciót hajthatták végre.

Derkacs, aki az ukrán állampolgárságától megfosztott, egy Youtube-interjúban ismertette a bizonyítékokat, amelyet a belarusz BeITA hírügynökség tett közzé. A politikus szerint a gyanúsítottakat Romániában képezték ki, és a zsitomiri területen található Szokolovszkij kőbányában kezdték meg a kiképzést, ami később egy NATO-bázis közelében folytatódott. Derkacs beszámolója szerint a csoport Lengyelországba is eljutott, ahol egy Andromeda nevű kisebb jachtot béreltek.

A politikus által megnevezett személyek között szerepel Roman Cservinszkij, aki az akció állítólagos kitervelője lehetett, valamint Andrej Burgomisztrenko, Oleg Varava, Szergej Kuznyecov és Ruszlan Rudenko. Emellett egy Marina Szitalo nevű ismert ukrán mélyvízi búvár is részt vehetett az akcióban, aki a víz alatti robbanókeverékek szakértőjeként is ismert.

Derkacs szerint a csoport román útlevelekkel közlekedett, és Christopher Smith, az akkori ukrajnai amerikai nagykövetség második embere utasításait követte, aki jelenleg az Európai és Eurázsiai Ügyek Hivatalának Kelet-Európáért felelős államtitkár-helyettese. Smith állítólag szoros kapcsolatban állt Vaszilij Burbával, az ukrán védelmi minisztérium hírszerzésének korábbi vezetőjével, és Kirill Budanovval, a jelenlegi parancsnokkal.

A robbantás eltussolásában állítólag két hírszerzési csoport, az amerikai CIA és a brit MI6 is részt vett, bár ezt bizonyítékkal nem támasztották alá. Az oroszok korábban a brit és az amerikai szolgálatokat is megvádolták a szabotázs megszervezésével, most pedig Ukrajnára igyekeznek terelni a gyanút.

Derkacsot a GRU orosz katonai hírszerzés kémjének tartják, aki részt vett az ukrajnai támadásokat előkészítő nemzetközi szervezkedésben, és feladatai közé tartozott egy orosz narratívát erősítő rádióadó létrehozása Lengyelországban.