Mészáros Lőrinc cégétől átvett, de be nem fejezett vasúti munkák

Valótlan tartalmú, vagy a kivitelezői szerződésnek nem megfelelő dokumentumok alapján vehette át az állam a GSM-R vasúti fejlesztés optikai hálózatát Mészáros Lőrinc cégétől több szakaszon is 2021 végén – állítja a Szabad Európa.

A GSM-R fejlesztés célja egy saját kommunikációs rendszer létrehozása a MÁV számára a fontosabb magyar vasútvonalak mentén, amely javíthatja a vasúti biztonságot. A projektet eredetileg 58,85 milliárd forintból, részben uniós forrásokból tervezték megvalósítani a 2014–2021-es hétéves uniós költségvetés keretében. A beruházást Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó R-KORD Kft. és az i-Cell Mobilsoft Zrt. konzorciuma nyerte el 2018-ban. A projekt azonban késéssel, csökkentett műszaki tartalommal, a tervezettnél magasabb költségekkel és eltérő finanszírozással valósult meg.

A Szabad Európa birtokába jutott, illetve kiperelt dokumentumok és a nyilvánosan elérhető információk alapján az átadás-átvételi jegyzőkönyvek formátuma és azokban tett megállapítások szinte azonosak, csak a vonalszakasz neve változik. Az R-KORD kijelenti, hogy a munkálatokat a követelményeknek megfelelően elvégezte, amit egy független mérnök is tanúsít. Azonban a készre jelentési dokumentumok keletkezési dátumai alapján felmerülhetnek kérdések az infrastruktúra valódi állapotával kapcsolatban. A Szabad Európa szerint több esetben az infrastruktúra nem volt olyan állapotban, hogy a szükséges optikai méréseket elvégezzék, és így készre jelentsék az adott szakaszt.

A beruházás során több olyan műszaki és kivitelezési anomália is napvilágot látott, amelyek arra utalnak, hogy a munkálatok nem fejeződhettek be a jelentett időpontban. Emellett a beruházás drágulása és az Integritás Hatóság érdeklődése is problémákra utalhat. A cikk egy 2023 márciusában készült mérnöki jelentést is idéz, amely szerint a kivitelező a feladatokat rendre a készre jelentés előtti utolsó pillanatban végezte el, megnehezítve ezzel az ellenőrzést végző szervek munkáját.

A projektet eredetileg uniós forrásból finanszírozták volna, ám végül Integrált Közlekedésfejlesztési Operatív Programból (IKOP) egy nem nyilvános kormányhatározatban kivették, és magyar adófizetői pénzből finanszírozzák, ráadásul 17 milliárd forinttal drágábban. A szakaszok egy részét azonban így is EU-s pénzből, az Európai Hálózatfinanszírozási Eszközből (CEF) fizették.

A GSM-R 2. végül késve, drágábban, és csökkentett műszaki tartalommal készült el: 270 távközlési torony helyett csak 130-at állítanak fel, 2225 kilométer helyett pedig csak nagyjából 1800-ra húznak ki optikai kábelt. A többi tornyot és optikai kábelt a lap szerint már legyártották, most egy telephelyen tárolják, kérdés, hogy bármi másra fel lehet-e őket használni. A GSM-R 2.-nek 2023. augusztus 31-én kellett volna elkészülnie, de a Szabad Európa szerint vannak szakaszok, ahol még most is dolgoznak.

Az R-Kord munkavállalóinak létszáma idő közben 235-ről 21-re csökkent, miközben a lap információ szerint az érintett szakaszon továbbra is a cég korábbi alkalmazottai dolgoznak, de már más cégek képviseletében. Ez azt jelentheti, hogy a vállalkozást fokozatosan kiürítik, amely egy csődeljárás esetén jelenthet nyereséget.

A lap az érintettekhez részletes kérdéssorral fordult, választ azonban a cikk megjelenéséig nem kaptak.