Családbarát-cég gyanús nyomda bérlete

Hadházy Ákos független parlamenti képviselő szerint a Családbarát Ország NKft. százmilliókat sikkasztott el uniós projektekből, egy teljes nyomda évekre történő bérletével.

A Családbarát Ország NKft. állami cég egy belső vizsgálati jelentés alapján, "néhány szórólap nyomtatása ürügyén" hosszú távra bérelt ki egy nyomdát, és fizette a dolgozók bérét. Hadházy Ákos ezt több százmillió forintos sikkasztásnak nevezi, amely a "gyermekek védelme ürügyén" történt két uniós projekt keretében.

A jelentés szerint a nyomda és a gépek bérletére nem írtak ki közbeszerzést, ami a törvényi előírások ellenére történt. A Családbarát Ország NKft. 2018. december 5-én kért ajánlatot a Petró-Land Kft.-től, amely időben meg is küldte az ajánlatát egy megfelelő ingatlanra.

A jelentésből kiderül, hogy a nyomda működésének racionalizálása, vagy a bérleti szerződés megszüntetése jelentős költségekkel járna, míg a nyomda további működtetése majdnem 115 millió forintba kerülne. A vizsgálat szerint a nyomtatási munkát kétfős létszámmal száz nap alatt el lehetne végezni, ehhez képest a cég még egy évig bérelte a nyomdát.

A Petró-Land Kft. tulajdonosváltáson esett át 2018-ban, mindössze öt nappal azelőtt, hogy a Családbarát Ország NKft. ajánlatot kért tőlük. Az új tulajdonos, Batke Dávid korábban nem rendelkezett üzleti érdekeltségekkel, és a nyomdaiparhoz sem köthető.

A Petró-Land ellen a tulajdonosváltás óta kétszer indult adóhatósági végrehajtás, és a cég működése is leállt, 2022-ben már csak csekély árbevételt ért el, és jelentős veszteséget szenvedett el.

A Családbarát Ország NKft. korábban is szerepelt a K-Monitor korrupciós adatbázisában, és több milliárd forintot költhetnek a családbarátság reklámozására. A cég korábbi ügyvezetője Grundtner Marcell Károly volt, a felügyelőbizottságban pedig Ekler Gergely, Novák Katalin későbbi államtitkára ült.

A NAV Közép-magyarországi Bűnügyi Igazgatóság még nyomoz abban az ügyben, ami a Hajt-A Csapat Egyesülettel kapcsolatban az EU-s vidékfejlesztési támogatások elosztása miatt indult. A költségvetési csalás miatt indított eljárásnak még nincs gyanúsítottja. Hadházy Ákos a legfőbb ügyésznél érdeklődött, hogy történt-e már vádemelés, miután két ügyet egyesítettek költségvetési csalás gyanúja miatt.

A Leader-szervezetek pénzosztása általában nem sok figyelmet kapott a sajtóban, de a Hajt-A Csapat vezetője, Kaszanyi József Zanzibáron készült családi fotói akkor kerültek ki Facebook-oldalára, amikor Orbán Viktor az egzotikus utazások elhalasztására kérte a magyarokat. Kaszanyi József mendei polgármester és családtagjai is kaptak támogatást az uniós pénzosztó egyesülettől, amely élén a politikus állt, illetve ő vezette a pályázatokat elbíráló bizottságot is.

Polt Péter legfőbb ügyész válaszából az derült ki, hogy a költségvetési csalás bűntette miatt folyamatban lévő eljárás még felderítési szakban van, gyanúsítottat még nem hallgattak ki. Kaszanyi József egyébként újraindul a polgármesteri posztjáért. Mendén a jelöltséghez 104 ember ajánlása kellett, ő pedig 105-öt kapott.