A transzferárazás rejtett csapdái és az adóbevallás határideje

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) ellenőrzési gyakorlatában egyre nagyobb hangsúlyt kap a transzferárazás auditja, és a vonatkozó szabályok is egyre bonyolultabbak. A transzferár-dokumentációk határideje közeledtével fontos áttekinteni a potenciális buktatókat, amelyek elkerülése a dokumentáció és adatszolgáltatás során kiemelten fontos.

A vállalkozásoknak május 31-ig kell elkészíteniük a transzferár-nyilvántartásaikat, ami az éves beszámoló véglegesítésének idejével esik egybe. Egy tavalyi jogszabálymódosítás értelmében ezen a határidőn belül egy külön transzferár-adatszolgáltatási kötelezettségnek is eleget kell tenniük, amely minden 100 millió forintot meghaladó ügyletre vonatkozik, függetlenül attól, hogy az belföldi vagy külföldi kapcsolt vállalkozással történt-e.

Az adóhatóság egyre intenzívebben foglalkozik a transzferárak ellenőrzésével, és a NAV által kiadott, szakértői tudást igénylő kérdőív kitöltése során bármilyen hiba vagy pontatlanság azonnali figyelmeztető jel lehet.

A transzferár-dokumentáció és adatszolgáltatás során különös óvatosság szükséges, mivel számos rejtett csapda leselkedhet a nem kellően elővigyázatos adózókra.

Kisebb mértékű ügyletek árképzése

A kapcsolt ügyletek, amelyek nem esnek az adatszolgáltatási és dokumentációs kötelezettség alá, különös figyelmet igényelnek. A NAV gyakran kíváncsi arra, hogy ezeknél az ügyleteknél hogyan állapították meg a transzferárakat, és milyen módszert alkalmaztak a piaci ár meghatározására. Ezért ajánlott valamilyen háttérdokumentációval rendelkezni ezekre az esetekre is.

Hasonló ügyletek

Az összevonási kötelezettség alá eső ügyletek esetében előfordulhat, hogy az egyes tranzakciók önmagukban nem érik el a 100 millió forintos határt, de összevonásuk eredményeképpen igen. Az adóhatóság ezen ügyletekre fokozott figyelmet fordít, és a dokumentációs kötelezettség megsértése esetén magas mulasztási bírságot szabhat ki.

Egy ügylet – több dokumentáció

A transzferárazás alá eső ügyletek esetében mindkét kapcsolt félnek elkészítenie kell a dokumentációt. Ha csak az egyik fél készít dokumentációt, a másik fél mulasztási bírságot kockáztat, amely akár 5 millió forint is lehet.

Az „egyéb kategória”

A transzferár-adatszolgáltatás során a vállalkozások hibát követhetnek el, ha az ügyleteiket nem sorolják be a meghatározott csoportokba, hanem azokat „egyéb ügylet”-ként jelölik meg. Az „egyéb kategória” használata növeli az ellenőrzési kockázatot, ezért csak akkor ajánlott, ha más, specifikusabb kategória nem alkalmazható.

Adóbevallás határideje

Fontos megemlíteni, hogy május 21-én éjfélig lehet átnézni, elfogadni, módosítani és kiegészíteni a NAV által készített szja-bevallási tervezetet. Az elektronikus azonosítással rendelkezők a NAV honlapjáról elérhető webes felületen tehetik meg ezt.

Aki nem módosít a tervezetén, annak – az őstermelőket, az áfás magánszemélyeket és az egyéni vállalkozókat kivéve – a kiajánlott tervezet lesz a bevallása május 21-ével.

Az elektronikus tárhellyel nem rendelkező adózók, akik kérték az adóbevallási tervezetük postázását, május elejéig kapták meg azokat a NAV-tól.

Akiknek visszajár a befizetett adóból, vagy fizetniük kell a bevalláskor és az 500 ezer forintot meg nem haladó szja- és szocho-fizetési kötelezettségükre részletfizetést kérnének, azoknak a papír alapú bevallási tervezethez melléklet személyre szabott kiegészítő nyilatkozatát kell kitölteni és visszaküldeni május 21-éig. Az e-szja felületen elérhető bevallási tervezet is kiegészíthető a visszaigénylési adatokkal és a részletfizetési nyilatkozattal, továbbá az adó bankkártyával befizethető a felületen is.

Az szja és a szochó befizetésekor az adóazonosító jelet vagy adószámot az átutalás vagy csekk „közlemény” rovatában mindig fel kell tüntetni. E nélkül a NAV a befizetett adó összegét csak késve tudja a befizetőhöz kapcsolni.

Ha bárkinek kérdése lenne a tervezetekkel kapcsolatban, általános tájékoztatás előzetes regisztráció nélkül is kérhető az ingyenesen hívható NAV Infóvonalon, a 1819-es telefonszámon. Az Infóvonal májusban hosszított nyitva tartással érhető el, május 13. és 17. között 8 óra 30 perctől 18 óráig, május 21-én 8 óra 30 perctől 20 óráig.