A szakiskolák háborús helyzetre való felkészítése

A Nemzetgazdasági Minisztérium megerősítette, hogy a szakképző iskolák számára kiadott felmérés célja a Védelemgazdasági Alapterv elkészítése. A kormány egy éve rendeletet adott ki a természeti katasztrófákra, háborúra és egyéb válsághelyzetekre való gazdasági felkészítésről, amelynek célja, hogy rendkívüli események idején is biztosítható legyen a honvédség és a rendvédelmi szervek működése, a lakosság ellátása alapvető élelmiszerekkel és gyógyszerrel, valamint a közigazgatás működése.

Az RTL információi szerint a szakképző iskoláknak részletesen össze kellett írniuk, hogy mire van szükségük háború esetén, és ezt egyetlen hétvégéjük alatt kellett megtenniük. A felmérés során az intézményeknek ki kellett tölteniük az úgynevezett „védelemgazdasági követelménytámasztó és tervező táblázatot”, amelyben meg kellett adniuk az igényeiket békeidőben és különböző mozgósítási helyzetekben, mint például fegyveres konfliktus vagy egészségügyi jellegű katasztrófák esetén.

A táblázatban szereplő kategóriák között megtalálhatók az alapvető élelmiszerek, mezőgazdasági termékek, ipari alap- és nyersanyagok, civil felhasználású ipari késztermékek, haditechnikai eszközök, elektronikus hírközlési és informatikai eszközök, közlekedési eszközök és üzemanyagok, egészségügyi és gyógyszeripari termékek, energiaellátáshoz kapcsolódó eszközök és szolgáltatások, valamint egyéb termékek és szolgáltatások.

Az iskoláknak meg kellett adniuk, hogy a különböző termékekből mennyit tudnak maguk előállítani, illetve mik a javaslataik az igények kielégítésére, milyen szerződéseik vagy tartalékaik vannak. Az RTL megkeresésére a Nemzetgazdasági Minisztérium megerősítette, hogy a gazdaságfelkészítési tervezés végrehajtását szolgáló felmérést végeznek a kormányrendelet alapján.