A nejlonharisnya története

A nejlonharisnyák több mint 80 éve jelentős szerepet töltenek be a női öltözködésben, és mára minden nő ruhatárának nélkülözhetetlen darabjává váltak.

Az első nejlonharisnyákat 1939-ben mutatták be Amerikában, és azok azonnal óriási sikert arattak a nők körében, mivel sokkal tartósabbak és ellenállóbbak voltak, mint a korábban használt selyemharisnyák. A nejlonharisnya feltalálásának köszönhetően a nők ruhatára egy új, kényelmes és divatos darabbal bővült.

A nejlonharisnyák gyártásában és elérhetőségében a második világháború idején ugyan voltak fennakadások, mivel a nejlon egyes összetevőit a hadiipar is felhasználta, de a háború után ismét a divat és a kényelem meghatározó elemeivé váltak. A rugalmas szilikonból készült első pár harisnyák formásak voltak, és hátul varrással rendelkeztek, amelyek egyszerre voltak provokatívak és stílusosak.

Az 1940-ben indult első tömeggyártás során készült ötmillió darab nejlonharisnyát szinte azonnal elkapkodták, ami jól mutatja a termék iránti óriási keresletet. A nejlonharisnya történetében Otto Wichterle cseh vegyész neve is fontos szerepet játszik, bár ő nem közvetlenül járult hozzá a nejlon feltalálásához, az általa kidolgozott hidrogél alkalmazása jelentős hatással volt a textiliparra, és így közvetetten a nejlonharisnyák fejlődésére is.

A nejlonharisnyák története tehát szorosan összefonódik a modern női divattal, és az elmúlt 84 év során a nők számára a mindennapi öltözködés elengedhetetlen részévé váltak.