A modern kommunikáció rejtélyes szavai

Mindennap használunk olyan kifejezéseket, mint a podcast, a blog vagy a troll, de gyakran nem is tudjuk, honnan erednek ezek a szavak. Az Index kultúra rovatának arútluK című podcast adása heti rendszerességgel kerül adásba. A podcast szó az iPod és a broadcast szavak összevonásából született, és Ben Hammersley használta először 2004-ben a The Guardian cikkében. A blog szó a kilencvenes években kezdett elterjedni, a weblog kifejezésből származik, amit Jorn Barger használt először 1997-ben, majd Peter Merholz és Evan Williams is átvette. A streaming kifejezés a kilencvenes évek elején jelent meg, a Data Electronics vállalatnál használták először, majd a Starlight Networks és a Real Networks kezdett el foglalkozni vele.

A tweet szó a Twitter oldalon használt bejegyzéseket jelenti, és a Twitter logójához, egy madárhoz kapcsolódik, amelyet Larry a madár néven ismerünk. A hashtag szót Chris Messina javasolta 2007-ben a Twitteren, a hash mark és a tag szavak összetételéből. A bug kifejezés már a XIX. században is jelen volt a mérnöki nyelvben, de informatikai körökben 1947-ben terjedt el, amikor egy molylepke miatt hiba keletkezett egy számítógépben. A spam szó a Monty Python Repülő Cirkusza egy jelenetéből származik, ahol a spam szót ismételgető viking kórus miatt a beszélgetés érthetetlenné vált.

Az Instagram és a Facebook Reels nevű rövid-videós tartalma egyszerűen a tekercs, orsó szavakból ered. A post szó a közösségi média üzenőfalán közzétett bejegyzéseket jelenti, és a kifüggeszteni jelentésű ige alapján alakult ki. Az emoji szó japán eredetű, a kép és karakter szavak összekeveréséből jött létre, és a SoftBank hozta létre az első szettet 1997-ben. A ping szoftver segédprogram a szonár által kiadott hang után kapta a nevét, és Mike Muuss írta 1983-ban.

A troll kifejezés eredete nem egyértelmű, de az Oxford Szótár 1992-ben vette nyilvántartásba ebben a jelentésben, és a Kevin and Kell című internetes képregényben már a mai értelmezésében jelenik meg.