Mobil otthonok válsága az USA-ban

Az Egyesült Államokban mintegy 20 millió ember él mobil otthonokban, akik közül sokan szegények vagy nyugdíjasok. Azonban most ez az életforma veszélybe került, mivel ingatlanbefektetők felfedezték a mobil otthonok által elfoglalt területeket mint befektetési lehetőséget.

Az alacsony jövedelműek és idősek számára eddig megfizethető lakhatási forma a mobil otthonok használata, de a helyzetük most válságosra fordult. Egy Seattle melletti mobilházparkban élő nyugdíjas például arról számolt be, hogy a havi bérleti díjat 800 dollárra emelik, ami az ő 1100 dolláros nyugdíjából alig hagy valamit életköltségekre, miközben az infláció az egész országban érzékelhető.

A mobil otthonokban élők közül sokan évtizedek óta laknak ott, és most támogatási rendszereket szerveznek, hogy a leginkább rászorulókat ingyenes élelmiszerrel lássák el. Egy másik nyugdíjas a segítséget életmentőnek nevezte, és hangsúlyozta, hogy nem szabad szégyellni az ilyen helyzetet, hanem elfogadni az adományokat.

A lakókocsipark lakói tanácsot választottak, amely rendszeresen meghívja a helyi önkormányzati vezetőket, hogy közösen keressenek megoldást a problémákra. A parkoló tulajdonosa azonban szándékosan emeli a bérleti díjakat, hogy megszabaduljon a lakóktól és értékesíthessék a területet. A lakók törvényi védelemre számítanak Washington államtól, hogy megakadályozzák a kitelepítést.

A helyi polgármester-helyettes a probléma megoldásában minden érintett felet hibáztat: az önkormányzatot, az államot és a park tulajdonosát. A polgármester-helyettes szerint a legrosszabb helyzetben az ott élők vannak, akiknek nincs hova menniük, és mindenáron meg akarják akadályozni, hogy hajléktalanná váljanak.

Washington államban egy másik közösség elővásárlási jogot élvez, amit az állam törvénye biztosít. Egy szövetkezet alakításával próbálnak megoldást találni, ahol minden lakó hozzájárulna a terület megvásárlásához, így ellenőrizhetnék a bérleti díjakat. Egy nyugdíjas lakó támogatja ezt az elképzelést, mivel így nem kellene elhagynia az otthonát, ahol évtizedek óta él.

Jelenleg még bizonytalan, hogy összejön-e a szükséges tízmillió dollár, és hogy a tulajdonos hajlandó lesz-e eladni a területet a szövetkezetnek. A mobilházpark lakói reménykednek, mivel Washington államban nehéz új, megfizethető szállást találni.