A mesterséges intelligencia térhódítása az irodai munkában és a személyes számítógépek világában

A Microsoft legújabb felmérése szerint az irodai dolgozók 75 százaléka már használ mesterséges intelligenciát (MI) a munkahelyén, gyakran anélkül, hogy tudnának róla. A tudásalapú munkavégzésben dolgozók körében ez az arány az elmúlt fél évben megduplázódott.

A Work Trend Index felmérés rámutat, hogy a mesterséges intelligencia szolgáltatásai gyorsan váltak a munkavégzés szerves részévé. A tudásalapú munkavégzés alatt olyan pozíciókat értünk, ahol a munkavállalók asztal mellett ülve, akár otthon, akár irodában végzik feladataikat. A vállalatok eltérően közelítenek a mesterséges intelligenciához: vannak, akik betiltották a ChatGPT használatát, míg mások számára az MI ismerete nélkülözhetetlen a vállalat fejlődéséhez. A vezetők 41 százaléka úgy döntött, hogy az MI köré építi újra a vállalatát.

A vezetők 79 százaléka támogatja az MI integrálását a munkavégzésbe, ugyanakkor 60 százalékuk aggódik amiatt, hogy szervezetüknek nincs világos jövőképe az MI alkalmazásával kapcsolatban. A dolgozók 52 százaléka nem ismeri el, hogy MI eszközöket használ, és 53 százalékuk fél attól, hogy a technológia átveheti a munkájukat.

A munkavállalók 78 százaléka saját MI-eszközöket használ, függetlenül attól, hogy a cégük biztosít-e ilyen eszközöket. A Z-generáció tagjai közül a legtöbben, míg a 60 év körüli korosztályban is 73 százalék használ MI-t. A megkérdezettek 92 százaléka szerint a mesterséges intelligencia csökkenti a munkaterhelést, és 91 százalékuk élvezetesebbnek találja a munkavégzést az MI segítségével.

A mesterséges intelligencia nem csak az irodai munkában, hanem a személyes számítógépek világában is egyre inkább teret hódít. A Windows 11 legújabb Canary buildjében (26212) felfedezett Copilot-integráció például segítséget nyújt a felhasználóknak az operációs rendszer beállításaival kapcsolatos kéréseikben. A Beállítások alkalmazás kereső funkciójában elérhető „Ask Copilot in Windows (preview)” elemre kattintva a felhasználók információt kaphatnak az MI-asszisztenstől, amely végigvezeti őket a szükséges változtatásokon, vagy elmagyarázza, hogyan működnek az operációs rendszer egyes részei. Ez a funkció különösen azoknak a felhasználóknak lehet hasznos, akik nem szeretnének túlzottan belemélyedni a Windows rejtelmeibe.

A Neowin leírása szerint a Copilotot a Windows 11 beállításaiban a ViveTool eszköz segítségével lehet engedélyezni, amelyet a GitHubról lehet letölteni és a parancssori eszközök használatával aktiválni. A beállítások után a felhasználóknak csak el kell indítaniuk a Beállítások alkalmazást, beírni valamit a keresőmezőbe, és rákattintani az Ask Copilot gombra.