A magyar védelmi ipar jövőbeli lehetőségei

A magyar védelmi iparág fejlődésének új korszaka köszönthet be, amelyben a bankok hozzáállása is változóban van, és a nemzetközi konfliktusok hatására növekvő megrendelésekkel számolhatnak a hazai vállalatok.

A Hungarian Defense Industry Summit hadiipari konferencián Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter kiemelte, hogy Magyarország megfelelő időben és stratégiával kezdte el újjáépíteni a védelmi iparát, amely jelenleg még csak kis hányadát teszi ki a GDP-nek, de a nemzetközi példák követésével ez változhat.

Giuseppe Morabito, a Machiavelli Center főmunkatársa és az olasz hadsereg nyugalmazott dandártábornoka szerint az ukrajnai konfliktus óta Oroszország a belső termelés növelésére kényszerült, és a drónok tömeggyártásának beindításával növelte csapásmérő képességeit. A nyugati high-tech fegyverektől való elmozdulás mellett a kettős felhasználású és civil technológiák felé fordultak, amelyeket főként Kínából és Törökországból szereznek be.

Morabito szerint a védelemipari szereplők hosszú távú szerződésekre számíthatnak, függetlenül attól, hogy a konfliktusok békekötéssel érnek-e véget vagy tovább folytatódnak, mivel a résztvevőknek újra kell szervezniük védelmi rendszerüket és újratölteniük fegyverkészletüket.

Kutnyánszky Zsolt államtitkár a honvédelem és a védelmi ipar fejlesztésének fontosságát hangsúlyozta, kiemelve a Zrínyi Honvédelmi és Haderőfejlesztési Programot, amelynek célja az önellátás, a nemzetközi piacra termelés és a magyar védelmi ipar regionális meghatározó szerepének elérése.

Balogh István, Magyarország NATO-nagykövete szerint a NATO a védelmi ipar ösztönzésében továbbra is kulcsszereplő marad, és a magyar vállalatok számára ez lehet a kitörési pont.

Csuday Balázs, a Hexagon Zrt. vezérigazgató-helyettese és az MFS Defense Zrt. felügyelőbizottságának tagja a siroki lőszergyárban tervezett bővítésről és a Beretta magyar beszállítók iránti nyitottságáról számolt be.

Kis-Márton Vidor, a Continest Technologies Zrt. vezérigazgatója az amerikai piacvédelem profizmusát emelte ki, míg Szluha Dénes, a Focus Ventures Zrt. befektetési igazgatója a védelmi ipar iránti banki hozzáállás változását és a kis- és középvállalkozások számára szükséges ökoszisztéma fontosságát hangsúlyozta.