A kereskedelmi bankok hitelezési fordulatának kilátásai

A magyar bankrendszer készen áll a hitelezési fordulatra, a vállalati hitelpiac pozitív tendenciákat mutat, és a közeljövőben növekedés várható a hitelkeresletben.

Szabó Levente, az MBH Bank egyedi kiszolgálásért felelős üzleti vezérigazgató-helyettese a Hitelezés 2024 konferencián elmondta, hogy a bankrendszer rendelkezik a szükséges képességekkel és készségekkel a hitelezésre, és a vállalati hitelkereslet növekedésére számítanak. A vállalati hitelezés dinamikája 2023-ban csökkent, de a 6 százalékos bővülés még mindig meghaladja az EU-ban tapasztalható 3-3,5 százalékos növekedést.

A gazdasági és kamatkörnyezet változásai hatással voltak a hitelezési struktúrára, a forinthitelek iránti kereslet csökkent, míg a devizafinanszírozást választó vállalatok száma nőtt. A támogatott hitelek voltak a fő fókuszban az elmúlt évben, de a BUBOR kamatlábak stabilizálódása és az EURIBOR és BUBOR közötti különbség csökkenése miatt újra nőhet a forinthitelek iránti kereslet.

Az év első felében még nem következett be fordulat a hitelezésben, de a második félévben, különösen a negyedik negyedévben várható a változás. A bankrendszer tőkeereje javult a visszafogott hitelezés és a jövedelmezőség miatt, ami elősegíti a hitelpiac növekedését. A hitel-betét arány egészséges, a nem teljesítő hitelek aránya 3 százalék alatt van, ami a bankrendszer stabilitását és egészségét jelzi.

A vállalati szektor nem számít túladósodottnak, a GDP-arányos eladósodottság az EU-s átlag alatt van, és a hitelfelvételi dinamizmus a stagnálás után megfordulhat. A hitelfeltételek enyhülése és a vállalati hitelfelvételi kedv javulása is hozzájárulhat a hitelkereslet emelkedéséhez, különösen a beruházási hitelek terén.

A gazdaság újraindulásával a cégek bepótolhatják az elhalasztott beruházásokat, ami növelheti a hitelfelvételi kedvet. A lakáspiacon a tranzakciók száma 10 százalékkal nőtt, a kiskereskedelem bővül, a reálbérek emelkednek, és az idegenforgalmi növekedés is robosztusabb lesz idén. Az új autók eladásának növekedése mellett Szabó Levente szerint a vállalati hitelpiac összességében pozitív képet mutat.