A lakáshitelezés jövője: nem várhatók jobb feltételek

A lakáshitelezés terén nem érdemes késlekedni, mivel a kamatok és a lakásárak emelkedése várható, a THM-plafon fenntartása pedig nem tűnik indokoltnak. A Hitelezés 2024 konferencián a szakértők egyöntetű véleménye szerint a lakáshitel-felvétellel nem érdemes várni, mivel a kamatoknál és a lakásáraknál is növekedési tendencia figyelhető meg. Becsei András, az OTP Bank vezérigazgató-helyettese szerint a lakáshitelezés újraéledése megfigyelhető, és a hosszú hozamok emelkedése miatt a kamatszintek is növekedhetnek.

A Magyar Bankszövetség alelnöke, Becsei András a digitalizáció fontosságát hangsúlyozta, kiemelve az ügyfelek egységes azonosításának és az elektronikus aláírás elérhetőségének szükségességét. A Bankmonitor társ-ügyvezetője, Huszár István a digitális jelzáloghitelezés hazai gyakorlatáról beszélt, amelyben a bankok versenyeznek az ügyfelekért, és az előminősítési rendszerük egy munkanap alatt eredményt hoz.

Harmati László az Erste képviselője szerint a lakáshitel-szerződési volumen növekedni fog, és a második félévben a lakásárak emelkedésére lehet számítani. Becsei András az OTP részéről kiemelte, hogy a jelzáloghitel piac nagyjából 1000 milliárdos, és a hosszú kamatkörnyezet emelkedése miatt a kamatszintek is nőhetnek.

Molnár Gergő a K&H képviselője szerint a lakásárakban reálszinten stagnálás vagy enyhe emelkedés várható, és nem érdemes a kamatkörnyezet csökkenésére várni a lakásvásárlással. Sándorfi Balázs a Bankmonitor részéről megjegyezte, hogy a lakáshitel-piac élénkülése nem feltétlenül jár együtt a lakásárak emelkedésével, és a CSOK Plusz nagy pénzügyi előnyt jelent azoknak, akik igénybe vehetik. A konferencián elhangzottak alapján a lakáshitelezési piac jelenlegi helyzetében a THM-plafon fenntartása nem tűnik indokoltnak.