A kormány válasza a benzinkutasoknak: azonnali változtatást sürgetnek

A Független Benzinkutak Szövetsége (FBSZ) bírálta a kormány adópolitikáját, mely szerintük veszélyezteti a családi vállalkozásokat az üzemanyag-kiskereskedelemben Magyarországon. A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) gyorsan reagált, felszólítva a szövetséget, hogy hagyjanak fel a vádaskodással és vegyék figyelembe a családok érdekeit. A kormány állítása szerint az üzemanyagárakat jelentősen csökkentették: a benzin árát közel 6, a gázolaj árát mintegy 8 százalékkal.

Az FBSZ szerint a magyar családi vállalkozások nehéz helyzetbe kerültek az üzemanyag-kiskereskedelemben, mivel az üzemanyag literárának közel fele adó, ami súlyos terhet jelent a gazdaságra és a lakosságra. A szövetség szerint a nagyvállalatok a stagnáló gazdasági környezetben is jelentős profitot realizálnak, míg a családi vállalkozások és a lakosság hátrányos helyzetbe kerülnek.

Az FBSZ hangsúlyozza, hogy az adórendszer reformjára van szükség, különösen a kisebb piaci szereplők esetében, akiknek az adóterhelése idén húszszorosára nőtt, azaz 0,15 százalékról 3 százalékra emelkedett, miközben a legnagyobb piaci kiskereskedelmi szereplők adóterhelését 4,5 százalékról 3 százalékra csökkentették. A szövetség példaként hozza fel a MOL, az OTP, az MBH bank és a Magyar Telekom profitjait, amelyek jelentős adócsökkentést kaptak, míg a kisebb üzemanyagforgalmazók adóterhelése emelkedett.

Az FBSZ tagvállalatai elkötelezettek amellett, hogy versenyképes árakkal szolgálják ki vásárlóikat, de a kormányzati nyomásra csökkentett árrés miatt forgalmuk növelésére van szükségük a túléléshez.

Az NGM válaszában kiemelte, hogy a háborús helyzet jelentős terheket ró a családokra, és a kormány az árak visszaszorítására törekszik. A minisztérium szerint az üzemanyagkereskedők többsége megértette a kormány szándékát, és jelentős árcsökkentést hajtottak végre. A tárca szerint az FBSZ téves állításokat fogalmazott meg, és a szövetség saját profitját félti. A minisztérium szerint a hatékonyság növelésére és a költségek csökkentésére kellene törekedni az üzemanyagok olcsóbb árusítása érdekében.

A minisztérium cáfolja, hogy az üzemanyagárak adótartalma kiemelkedő lenne Magyarországon, állításuk szerint az adótartalom alacsonyabb, mint a szomszédos országokban. A kormány kiemelten támogatja a kkv szektort, és több programot is indítottak a megerősítésükre és versenyképességük növelésére. Az FBSZ tagsága úgy látja, hogy elengedhetetlen a magyarországi adórendszer reformja, és vásárlói mozgalmat indítanak a családi benzinkutak megmentése és fennmaradása érdekében, mivel szerintük csak ez a gazdasági szegmens biztosíthat versenyt az üzemanyag-kiskereskedelemben a MOL monopol hatalmával szemben.