A japán jegybank kötvényvásárlások csökkentését fontolgatja

A Bank of Japan (BOJ) megfontolja a kötvényvásárlások mértékének csökkentését a következő hónapban, hogy felélénkítse a kiszáradt kötvénypiacot, ugyanakkor várhatóan szeptemberig nem emeli a kamatlábakat, hogy elemezze a bérek és a fogyasztás hatását az inflációra - közölte Kazuo Momma, a jegybank egykori vezetője.

Kazuo Momma, aki jelenleg a Mizuho Research & Technologies magán think tankjának vezető közgazdásza, elmondta, hogy a BOJ a kötvénypiac újraélesztését célozza meg a vásárlások mérséklésével, amelyet a folyamatos nagymértékű vásárlások kiszárítottak. A jegybank márciusban döntött úgy, hogy befejezi a negatív kamatláb-politikát és más ösztönző intézkedéseket, mivel az inflációs cél elérhető közelségbe került.

A központi bank továbbra is kontroll alatt tartja a rövid távú kamatlábakat, amelyek jelenleg nulla körül mozognak, és havonta mintegy 6 milliárd jen értékben vásárol japán államkötvényeket. A piacok most arra koncentrálnak, hogy mikor kezdheti a BOJ csökkenteni ezeknek a vásárlásoknak az ütemét.

Momma szerint a vásárlások csökkentésére már előkészületek történtek, amit egy hétfői meglepetés lépés is jelez, amikor csökkentették az ajánlott kötvények mennyiségét. A BOJ vagy 4-5 ezermilliárd jenre lassíthatja havi vásárlásait, vagy vállalhatja egy bizonyos összegű csökkenést év végéig. Kazuo Ueda kormányzó szerint kezdik csökkenteni ezeket a vásárlásokat, ahogy stabilizálódik a piac.

Szeptemberben pedig lehetőség nyílhat a rövid távú kamatláb 0,25%-ra történő emelésére, ami időt adna arra is, hogy megvizsgálják az emelkedő munkaerőköltségek hatását és azt, hogy élénkül-e majd a fogyasztás. A japán gazdaság zsugorodása - amely éves szinten 1,5%-ot tett ki az első negyedévben - részben az emelkedő megélhetési költségek fogyasztást gyengítő hatása miatt volt. A BOJ szeptemberig várhat a kamatemeléssel annak reményében, hogy addigra pozitív jeleket kapnak majd.

A BOJ esetlegesen januárban vagy márciusban tovább emelheti majd a kamatlábat 0,5%-ra, és később akár 0,75%-ra is növelheti a kamatokat, amennyiben a gazdasági feltételek ezt indokolttá teszik.