A VinFast VF 3: Kedvező árú és aranyos kis villanyautó

Végre piacra került egy új elektromos jármű, amely nem csak méretében és súlyában különbözik a többi elektromos autótól, hanem árában is kedvezőbb lehetőséget kínál a vásárlóknak.

A VinFast VF 3 egy kompakt méretű villanyautó, amelynek hossza mindössze 3,19 méter, szélessége 1,67 méter, magassága 1,62 méter, tengelytávolsága pedig 2,07 méter. Ez a méret jelentősen kisebb, mint a Fiat 500e modellé, amelytől 44 centiméterrel rövidebb. A VinFast VF 3 hajtásáról egy 44 lóerős motor gondoskodik, amely 110 Nm nyomatékot képes produkálni.

A kisautó 16 colos acélfelnis kerekeken gördül, és 19,1 centiméteres hasmagassággal rendelkezik. Az akkumulátora 18,6 kWh kapacitású, amely az NEDC-szabvány szerinti mérések alapján 210 kilométeres hatótávot tesz lehetővé. A gyorsulása sem elhanyagolható: 0-ról 50 km/h-ra mindössze 5,3 másodperc alatt képes felgyorsulni. Ráadásul a töltése is gyors: egy 10-70 százalékos töltési ciklus akár 36 perc alatt is befejeződhet.

A jármű belső terében a kétágú kormány mögött nem találunk hagyományos műszeregységet, helyette egy 10 colos központi érintőkijelző szolgálja az információk megjelenítését. A csomagtartóban pedig 285 literes térfogat áll rendelkezésre a csomagok számára.

A VinFast VF 3 először Vietnámban került forgalomba, ahol az ára átszámítva körülbelül 4,5 millió forint. Az autó akkumulátor nélkül is megvásárolható, ebben az esetben a vételár 3,4 millió forintnak felel meg, az akkumulátor bérléséért pedig havonta 12-28 ezer forint közötti összeget kell fizetni.