A Shein beszállítóinál továbbra is problémásak a munkakörülmények

A svájci Public Eye érdekvédelmi csoport jelentése szerint a Shein egyes beszállítóinál a dolgozók továbbra is heti 75 órát dolgoznak, annak ellenére, hogy a vállalat javításokat ígért. A Shein vállalat reagálása szerint keményen dolgoznak a helyzet javításán.

A Shein, amely 2008 óta működik és a Covid-járvány alatt jelentősen növekedett, több ezer beszállítóra és szerződéses gyártókra támaszkodik, és képes gyorsan, hetek alatt új ruhadarabokat piacra dobni. A Public Eye legújabb vizsgálata a 2021-es jelentésen alapul, amely szerint a kvangcsoui telephelyek alkalmazottai rendkívül sok túlórát végeznek.

A dolgozók beszámolói szerint napi reggel 8-tól este fél 11-ig tartó munkaidővel és csupán egy havi szabadnappal szembesülnek, anyagi okokból nem engedhetnek meg maguknak több pihenőnapot. A Public Eye jelentése szerint a dolgozók alapbére a túlórapénzek levonása után csupán 2400 jüan (kb. 120 ezer forint), míg a megélhetési bér Kínában körülbelül 6512 jüan (kb. 325 ezer forint) lenne.

A Shein hivatalos magatartási kódexe szerint a munkavállalók nem dolgozhatnak heti 60 óránál többet, beleértve a túlórát is. A vállalat azt állítja, hogy jelentős előrelépést tett a munkakörülmények javítása terén, de a Public Eye jelentése alapján ez még nem tükröződik a gyakorlatban.