A diákmunka adminisztrációjának digitális átalakulása

2024-től a MELÓ-DIÁK teljesen digitális iskolaszövetkezetté válik, amely lehetővé teszi a diákok számára, hogy hiteles, validált elektronikus aláírással intézzék ügyeiket, ezzel felgyorsítva az ügyintézést és a munkába állást.

A MELÓ-DIÁK vezérigazgatója, Kott Zoltán tájékoztatása szerint a digitális fejlesztések két fő szempontot követnek: a biztonságot és a kényelmet. Az elektronikus aláírás bevezetése a biztonságot hivatott szolgálni, elkerülve a papíralapú dokumentumokkal kapcsolatos visszaéléseket. Kott Zoltán kiemelte, hogy az elektronikus ügyintézés során fontos, hogy ne csak a kinyomtatott dokumentumokat írják alá, majd szkenneljék be és küldjék tovább, mivel ez súlyos visszaélésekre adhat lehetőséget.

A vezérigazgató szerint a diákigazolványok érvényességének ellenőrzése is kiemelt jelentőséggel bír, mivel ezekhez járulékkedvezmények kapcsolódnak. A MELÓ-DIÁK által beküldött dokumentumokra egy bizalmi szolgáltató által biztosított időbélyegző kerül, amely biztosítja, hogy az igazolás kiadását követő minden módosítás nyomon követhető legyen.

A regisztrációs folyamat egyszerűsítése is a fejlesztések középpontjában állt. Kott Zoltán elmondása szerint a fiatalok, akik hosszú időt töltenek el online platformokon, a hivatalos ügyek online intézése során kevesebb türelmet tanúsítanak. A MELÓ-DIÁK fejlesztései ezért arra irányultak, hogy a diákok a teljes adminisztráción a szövetkezet felületét el nem hagyva, kényelmesen és zökkenőmentesen haladhassanak végig.

A digitális átalakulás nem csak a regisztrációs folyamatot támogatja, hanem időt és pénzt is megtakarít a fiatal munkavállalóknak. Mivel minden munkahelyen új megállapodást kell kötni, a diákoknak évente többször is alá kell írniuk a dokumentumokat. A digitális aláírás bevezetésével a MELÓ-DIÁK-os munkavállalók évente több mint 100 000 utazást spórolhatnak meg.

A MELÓ-DIÁK a partnerek igényeire is gyorsabban képes reagálni, hiszen a diákok akár már az értesítés napján munkába állhatnak, nincs szükség külön adminisztrációra az iskolaszövetkezet irodáiban. Végül, de nem utolsósorban, a diákok digitálisan is edukálódnak, és a későbbiekben természetes lesz számukra az elektronikus aláírás használata.