A Fed kamatcsökkentési ciklusa és a dollár sorsa

Az UniCredit elemzése szerint az Egyesült Államokban a dezinflációs folyamat lassulása tapasztalható, ami három kamatcsökkentéshez vezethet még ebben az évben, és ez jelentős hatással lehet a dollár árfolyamára is.

Az UniCredit Research FX Stratégája, Gárgyán Eszter a Portfolio Hitelezés 2024 konferencián elmondta, hogy az USA-ban a dezinflációs folyamat elakadhat, és a Fed már szeptemberben elkezdheti a kamatcsökkentési ciklust. Az infláció lassulása 2024 elején megakadt, a core PCE-mutató pedig a Fed 2%-os inflációs célja fölött maradt. A középosztály megtakarításai segítik a fogyasztást, amely a jövedelmeket meghaladó ütemben nőtt 2023 közepe óta. A munkaerőpiaci indikátorok lassulást jeleznek, áprilisban már csökkent a meghirdetett új munkahelyek száma. Az UniCredit szerint a Fed kamatcsökkentési ciklusa a jelenlegi piaci várakozásoknál gyorsabb lehet, és idén három kamatcsökkentés is várható.

Az eurózóna gazdasági helyreállása lassú, a szolgáltató szektor húzza a gazdaságot, míg a feldolgozóipar csökkenő pályán van. A német üzleti kilátások gyengék, de emelkedésnek indultak, és a CEE régióban csak a lengyel feldolgozóipar tudott 2019 óta növekedni. Az EKB inflációs célja 2024 harmadik negyedévére teljesülhet, így júniusban kezdődhet a kamatvágás. Az UniCredit szerint az EKB idén háromszor, jövőre négyszer csökkentheti a kamatokat.

Az euró-dollár árfolyamra két fontos folyamat hathat: az amerikai és német 10 éves kötvényhozamok szűkülése gyengébb dollárt eredményezhet, míg a geopolitikai kockázatok erősíthetik a dollárt. A geopolitikai kockázatok, az USA választásai és a deglobalizációs kockázatok jelentik a főbb kockázati tényezőket. A CEE-régió számára pozitív lehet a beszállítói láncok rövidülése, és a Kínából történő import csökkenése. A választási évek és a költségvetési kiigazítások elhalasztása miatt a külső kereslet növekedési hozzájárulása 2025-ig negatív maradhat.