A legemlékezetesebb Eurovíziós botrányok

A Eurovíziós Dalfesztivál története során számos emlékezetes pillanatot és botrányt élhettünk meg, kezdve a színpadi csóktól a drogteszten át a politikai vitákig.

A világ egyik legnagyobb zenés rendezvénye, a Eurovíziós Dalfesztivál nem csak a fényes pillanatokról vált emlékezetessé az elmúlt évtizedek során. A verseny történetében hazugság, csalás és megosztó színpadi csók is helyet kapott, sőt, olyan is előfordult, hogy a győztest kábítószerhasználattal vádolták meg.

A 2024-es Eurovíziós Dalfesztivál fináléja május 11-én zajlott le Malmőben, ahol a hollandok kizárása után 25 ország képviseltette magát. A verseny körül kialakult botrányok sorát az izraeli–palesztin háború miatti palesztinpárti tüntetések és a holland versenyző, Joost Kleint érintő diszkvalifikáció is bővítette. A finn Windows95man előadása közben történt pikáns malőr is sokkolta a közönséget.

A svájci Nemo nyerte meg a versenyt, de a győztes személyével kapcsolatban is több ellenvélemény fogalmazódott meg, mivel a közönség szavazatai alapján Horvátországnak kellett volna nyernie. Az orosz külügy szóvivője, Marija Zaharova szerint az idei Eurovízió minden korábbi botrányt felülmúlt.

A 2022-es olaszországi Eurovíziós Dalfesztivál idején hat ország zsűrijét távolították el a versenyből szabálytalan szavazási minták miatt. A 2021-es hollandiai versenyen a Maneskin együttes énekese, Damiano David drogfogyasztással kapcsolatos vádak miatt került reflektorfénybe, de a drogteszt alaptalannak bizonyította a vádakat.

A 2013-as Malmőben megrendezett Eurovíziós Dalfesztiválon ByeAlex képviselte Magyarországot, és ekkor Krista Siegfrids finn énekesnő színpadi csókja váltott ki nagy felháborodást. A 2018-as portugáliai versenyen SuRie brit énekesnő produkcióját egy férfi félbeszakította, de ő a biztonságiak közbelépése után folytathatta az előadást.

A 2017-es Kijevben tartott Eurovíziós Dalfesztiválon Julija Szamojlova orosz énekesnőt kitiltották Ukrajnából, mert korábban fellépett a Krím-félszigeten. A 2014-es dániai versenyen Conchita Wurst győzelme váltott ki nagy vitát, míg a 2009-es moszkvai versenyen Grúzia politikai okokból nem vett részt. Az 1986-os norvégiai versenyen Sandra Kim, aki akkor még csak tizenhárom éves volt, minden idők legfiatalabb győztese lett.