A Daimler Truck bemutatja az önvezető elektromos kamion prototípusát

A Daimler Truck bemutatta a Freightliner eCascadia prototípusát, amely egy teljesen elektromos vontató, 4. szintű autonóm vezetési rendszerrel felszerelve. A járművet jelenleg tesztelik, és a tervek szerint 2027-re kerülhet gyártásba.

A Daimler Truck által fejlesztett prototípus a teljesen elektromos Freightliner eCascadia típusra épül, és a Torc Robotics, a Daimler Truck leányvállalata által kifejlesztett autonóm vezetési rendszerrel van ellátva. A vontató önállóan képes közlekedni a meghatározott árufuvarozási központok között, ami forradalmasíthatja az áruszállítást bizonyos területeken. A fejlesztési munka jelenleg is zajlik, és a vállalat célja, hogy a technológia 2027-re elérje a gyártási szintet.

A prototípusok két különböző kapacitású akkumulátorral rendelkeznek: az egyik 291 kWh, a másik 438 kWh kapacitású. Ezekkel a hatótávolság 249 km, illetve 370 km lehet teljes feltöltéssel.

A kamionok tetején és karosszériáján elhelyezett kamerák, Lidar- és radarszenzorok segítségével képesek az önálló közlekedésre. A tesztelések során azonban biztonsági okokból még vezetők is tartózkodnak a járműben.

A Daimler Truck szerint ezeket a technológiával felszerelt vontatókat elsősorban rövid távolságokra tervezik használni, olyan területeken, ahol a jogszabályok engedélyezik az önvezető járművek használatát, és ahol az infrastruktúra megfelelő az akkumulátorok gyors töltéséhez.