Ilaria Salis szavazati jogáról szóló vitában cáfol a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága

A Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága (BvOP) közleményben cáfolta Ilaria Salis és apja állításait, miszerint a nőt nem engednék szavazni a június 9-i európai parlamenti választáson.

Roberto Salis, Ilaria Salis apja szerint lánya, aki az antifa támadásokkal gyanúsított olasz nő, nem szavazhat a budapesti börtönben a júniusi európai parlamenti választásokon, ahol az olasz baloldal jelöltjeként indulna. A BvOP ezt az állítást határozottan visszautasítja, hangsúlyozva, hogy a törvény értelmében a fogvatartottaknak biztosítani kell a választójog gyakorlását, és az intézet köteles ezt elősegíteni.

A parancsnokság kiemelte, hogy a fogvatartottakat minden választás előtt megkérdezik, hogy kívánnak-e élni választójogukkal, és a nyilatkozatokat továbbítják a választási irodának, amely dönt a szavazás lehetőségéről. A BvOP hozzátette, hogy a bűnügyi személyes adatok védelme miatt nem adhatnak ki részletes tájékoztatást konkrét személyekről, de minden fogvatartott esetében a jogszabályoknak megfelelően járnak el.

A közlemény szerint a Fővárosi Büntetés-végrehajtási Intézet nem tájékoztatta Ilaria Salist arról, hogy nem szavazhatna, és a BvOP visszautasítja azokat az alaptalan vádakat, amelyek sértik a szervezet kollégáinak szakmai méltóságát és jó hírnevét.

Korábban a BvOP már kiadott egy közleményt Ilaria Salis ügyében, amikor egy rendkívüli sajtótájékoztatón bemutatták a nő celláját, hogy cáfolják az őrizetbe vétel körülményeire vonatkozó állításait. Ilaria Salist a következő bírósági tárgyalásra jövő héten állítják elő, még az európai választások előtt, ahol az olasz baloldali párt jelöltjeként indult.

Újabb diplomáciai botrány kezd kialakulni Ilaria Salis körül, akit azzal vádolnak a magyar hatóságok, hogy társaival Budapesten utcai támadásokban vett részt s emiatt börtönben van. Tisztázatlan, hogy az EP választáson az olasz baloldali jelöltjeként induló tanárnő miért adott olyan információt a budapesti olasz nagykövetnek, hogy nem élhet szavazati jogával június 9-én.

Makula György ezredes, a kommunikációs főosztály vezetője határozottan visszautasította az antifa támadásokkal gyanúsított olasz nő édesapjának újabb, valótlan tartalmú állításait. Kiemelte, hogy a büntetés-végrehajtási szervezetnek sem szándéka, sem jogalapja nincsen arra, hogy megtiltsa bárkinek a választásokon való részvételt.

Egyébként Ilaria Salis olasz tanárnő a Zöldek és az Olasz Baloldal Szövetsége (AVS) listavezetőjeként indul az EP választáson. A politikai formáció két vezetője demonstrativ jelleggel jövő hétfőn látogatja meg tanárnőt a budapesti börtönben, emellett pedig az budapesti olasz nagykövet közbejárását is kéri.

Az antifa aktivista nőt azzal vádolják, hogy társaival Budapesten utcai támadásokban vett részt, több esetben súlyos testi sérülést okozva.

Az európai parlamenti (EP) választáson a Magyarországon élő uniós állampolgárok dönthetnek úgy, hogy anyaországuk helyett a magyarországi EP-listákra kívánnak szavazni. Ehhez azonban névjegyzékbe kell vetetniük magukat, ezt eddig 3600-an tették meg - tudtuk meg a választási iroda illetékestől.