A magyar BNPL piac és a személyi kölcsönök jövője

A magyarországi fogyasztási hitelezés és a frissen életre kelő buy now, pay later (BNPL) piac volt a fókuszban a Hitelezés 2024 konferencián. A szektor szakértői szerint a BNPL megoldások terjedése és a személyi kölcsönök piacának alakulása jelentős változásokat hozhatnak a közeljövőben.

A BNPL, azaz a "vásárolj most, fizess később" megoldások terjedése Magyarországon is érezhető. Bruzsa Géza, az instacash vezérigazgatója szerint a magyar piacon a BNPL nem a tinédzserek eladósodottságát segíti elő, hanem a magas jövedelmű, 40 év körüli korosztály fizetési módjaként terjed. Az instacash már több mint 50 kereskedelmi partnerrel dolgozik együtt, és nem csak Magyarországon, hanem Szlovákiában és Romániában is jelen vannak. A webshopok 12,1%-ánál érhető el áruhitel, míg a BNPL megoldás már 5,9%-nál elérhető. Az elmúlt évben két nagy nemzetközi szolgáltató, a Klarna és a LeanPay is megjelent a magyar piacon.

A személyi kölcsönök piacán is dinamikus változások zajlanak. Annus Norbert, a Cofidis képviselője szerint az idei első negyedévben jelentős növekedést tapasztaltak, bár az infláció figyelembevételével ez még mindig alacsonynak mondható. A digitalizáció előtérbe kerülése és az open banking lehetőségeinek kihasználása a fogyasztási hitelek terén is megfigyelhető.

Bán Kristóf a CIB Bank képviseletében beszámolt arról, hogy náluk a késedelmes állomány nem nőtt, és a hitelösszegek, valamint a futamidők is emelkedtek. A BNPL szerinte nem fogja érinteni a személyi hiteleket és folyószámlahiteleket, de az áruhiteleknél és hitelkártyáknál alternatívát jelenthet. A bankok már nem kötik a hitelek árazását kizárólag a jövedelemhez, így a magasabb kockázatú ügyfelek számára is tudnak hiteleket nyújtani.

Szabó István az OTP Bank részéről kiemelte, hogy a piac bruttó 5 százalékkal nőtt az elmúlt években, és az átlagos hitelösszeg is emelkedett. A BNPL-t inkább kényelmi szolgáltatásként látja, amely hozzáad a piac egészéhez, nem pedig elvesz belőle.

Tokodi Gábor a Raiffeisen Banktól az adósságfék és a kötelező jövedelemvizsgálat hatását emelte ki, amelyek az ügyfélbázist befolyásolják. Megjegyezte, hogy a beérkező leadek minősége romlik, és a fedezetlen hitelek esetében a bankok által kínált hitelösszegek növelése kockázatokat hordozhat.

A Hitelezés 2024 konferencián elhangzottak alapján a magyar fogyasztási hitelezési piac és a BNPL megoldások terjedése jelentős változásokat jeleznek előre a közeljövőben.