A geomágneses vihar megzavarta a traktorokat

A hétvégi, 20 éve nem látott erősségű geomágneses vihar miatt átmenetileg le kellett állítani a GPS-re támaszkodó traktorokkal történő vetést, mivel a vihar összezavarta a rendszereiket.

Magyarországon is megfigyelhető volt a látványos sarki fény, amelyet a geomágneses vihar okozott. Azonban a jelenség nem aratott osztatlan sikert azok között a gazdák között, akiknek a modern traktorjai használhatatlanná váltak a naptevékenység felerősödése miatt.

A geomágneses viharok ismert módon zavarhatják meg a kommunikációs és elektromos rendszereket, különösen a GPS-t, ami a modern mezőgazdasági munkagépek, például a John Deere traktorok esetében is problémát jelentett.

A GPS-rendszerek nem csupán a földművelők tájékozódását segítik, hanem a vetés és betakarítás hatékonyságát is növelik, lehetővé téve a növények pontosabb elültetését és betakarítását. A gazdáknak azonban a geomágneses vihar idejére tanácsolták, hogy függesszék fel a rendszerek használatát, mivel pontatlanságokkal szembesülhettek volna.

A John Deere traktorok egy Real-Time Kinematic (RTK) nevű rendszerhez kapcsolódnak, amely a centiméter-pontosságú vetést teszi lehetővé. A vihar miatti pontatlanságok azonban komoly problémákat okozhattak volna az aratáskor.

A gazdák így kénytelenek voltak megvárni a vihar végét, és egyesek egyszerűen leparkolták a traktorokat és vártak, míg mások kockáztattak a kukoricavetés csúcsszezonjában.

Ez az eset rávilágít arra, mennyire függ az ember a modern technológiától, és hogy milyen káoszt képes okozni egy ilyen zavar.