Vigyázat: ellophatják a hangunkat a közösségi felületeken

A közösségi médián megosztott videók és hanganyagok veszélybe sodorhatják a felhasználók személyes biztonságát, mivel a csalók mesterséges intelligencia segítségével képesek ellopni és felhasználni az emberek hangját.

A Dívány cikkében említett új típusú csalás során a bűnözők a közösségi médiában feltöltött videókból és hangklipekből lopják el egy adott személy hangját. Ezt követően a hangmintákat felhasználva különböző módon tudnak visszaélni az illető személyazonosságával. Már mindössze tíz másodpercnyi beszédhang is elegendő lehet a csalóknak ahhoz, hogy visszaélésre használhassák azt.

Ez a módszer többféle módon is felhasználható az áldozatok ellen. Egyik lehetséges forgatókönyv szerint az unokázós csalásokhoz hasonlóan a csalók hitethetik el az áldozat hozzátartozóival, hogy az illető bajban van. Másik esetben pedig a hangazonosításon alapuló biztonsági rendszereket is kihasználhatják, így hozzáférhetnek például banki szolgáltatásokhoz vagy más érzékeny információkhoz.

Luca Arnaboldi, a Briminghami Egyetem professzora szerint kétséges, hogy csupán tíz másodpercnyi hanganyag alapján élethűen lehetne leképezni valaki beszédét. Azonban hozzátette, hogy egy 50 másodperces felvételből már biztosan tudnak dolgozni a csalók.

A csalások elleni védekezés egyik legegyszerűbb módja, ha a felhasználók nem teszik elérhetővé a hangjukat a közösségi médiában keresztül megosztott videókon, illetve ha nem küldenek hangüzeneteket olyan személyeknek, akiket nem ismernek jól.