Új színnel bővülhetnek a jelzőlámpák

Hamarosan egy negyedik, fehér szín is megjelenhet a forgalomirányító jelzőlámpák palettáján, amely az önvezető autók elterjedésével válhat szükségessé.

Ali Hajbabaie mérnökprofesszor szerint a fehér lámpa azt jelezhetné, hogy az utakon elegendő számú önvezető autó van, amelyek képesek irányítani a forgalmat. A fehér fény azt sugallná a járművezetőknek, hogy kövessék az előttük haladó, önvezető járművet, amely önállóan értékeli a helyzetet és hoz döntéseket. "Egy kereszteződésen átmegyünk, ha zöld a lámpa, ha piros, megállunk, ha pedig fehér, akkor az előttünk lévő járművet követjük, ami magától felméri a helyzetet és dönt" – fejtette ki Hajbabaie professzor. Hozzátette, hogy a fehér szín csak egy javaslat, és a gyakorlatban bármilyen más szín is szóba jöhet, vagy akár a meglévő színek kombinációja is megfelelhetne a célra. Például a zöld és piros fények egyidejű villogása jelezhetné az önvezető autók általi forgalomirányítást.

Azonban a professzor szerint még évek telhetnek el addig, amíg ez a rendszer valósággá válik. Ehhez az kellene, hogy az utakon közlekedő járművek jelentős része, körülbelül 40-50 százaléka önvezető legyen.