A testedzés lassítja az időérzékelést és a mikroműanyagok hatása a tüdőre

Egy friss kutatás szerint lassabbnak érezzük az idő múlását, amikor testedzést végzünk – számolt be róla a ScienceAlert. A brit és holland pszichológusok által végzett tanulmány az első, amely bizonyítja ezt a jelenséget.

A vizsgálatban 33 aktív nő és férfi vett részt, akiket arra kértek a kutatók, hogy jelezzék, mikor telik el szerintük 30 másodperc, mind pihenés, mind edzés közben. Pihenés során a résztvevők többsége kicsivel a valós félperc letelte után jelzett, ami azt mutatja, hogy gyorsabbnak érezték az időt. Azonban testedzés, pontosabban szobabiciklizés közben az időérzékelésük átlagosan 8 százalékkal lassabbnak bizonyult.

A kutatók szerint ennek oka lehet, hogy a fizikai megterhelés gyakran jár kényelmetlenséggel vagy fájdalommal, amelyek ismert módon lassítják az időérzékelést. Emellett megjegyezték, hogy az életkor, a hangulat, a drogok és a testhőmérséklet is befolyásolhatja, hogyan érzékeljük az időt. Azonban arra nem találtak bizonyítékot, hogy az edzés intenzitásának növelése vagy egy versenytárs jelenléte tovább lassítaná az idő múlásának érzetét.

Egy másik, egészséggel kapcsolatos kutatás a mikroműanyagok légzőrendszerre gyakorolt hatását vizsgálta. Az apró műanyagszennyeződések, az úgynevezett mikroműanyagok gyakorlatilag mindenhol jelen vannak, evéssel, ivással, sőt légzéssel is képesek bejutni a szervezetbe. Egyes becslések szerint egy átlagember hetente egy hitelkártyányi műanyagot lélegzik be, de a szennyezés egészségre gyakorolt hatása még nem teljesen ismert.

A kutatók modellje egy 2023-as úttörő kísérletre épül, amely a légutakban összegyűlhető mikro- és nanoműanyagok forró pontjait azonosította. A felső légutak mellett az újabb elemzésben egészen a hörgőfákig jutottak, három különböző légzési sebességet és műanyagméretet modellezve. A nagyobb mikroműanyagok a felső légutakban való gyors lerakódásra mutatnak tendenciát, míg a kisebb nanoszennyeződések mélyebbre juthatnak, esetleg az alveoláris zsákokba, ahol a létfontosságú gázcsere zajlik.

A mikroműanyagok egészségi hatásaival kapcsolatban még nincs egyértelmű bizonyíték, de egyes adatok szerint képesek gyulladást, stresszt, tüdőszöveti károsodást vagy működési zavarokat okozni a légutakban.