Szúnyoggyérítés kilenc vármegyében

Kilenc vármegyében, összesen 197 településen, majdnem ötvenezer hektáron végeznek szúnyoggyérítést ezen a héten, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság tájékoztatása szerint.

A Szigetközben, Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Jász-Nagykun-Szolnok vármegyék Tisza menti településein, valamint a Tisza-tó térségében földi járművekről permetezik a vérszívók elleni készítményt az esti és éjszakai órákban. Emellett Bács-Kiskun, Hajdú-Bihar, Heves és Pest vármegyék több településén is megkezdődik a szúnyogok elleni fellépés.

A kezeléseket platós gépjárművekre szerelt berendezésekkel hajtják végre, legtöbbször az ULV (Ultra Low Volume) eljárást alkalmazva. Ebben a folyamatban a permetszert nagyon kis mennyiségben, hektáronként alig több mint fél literben, apró cseppek formájában juttatják ki, ami csak az érzékenyebb rovarokat pusztítja el, az emberre és háziállatokra nem jelent veszélyt.

Az érintett önkormányzatokat egyedileg értesítik a tervezett munkálatokról, majd a lakosságot is tájékoztatják a kezelések pontos időpontjairól.

A Szigetközben az esőzések, a Tisza mentén pedig a folyó megemelkedett vízszintje miatt kialakult szúnyogtenyészőhelyek, és az egyre melegebb időjárás következtében megindult a kifejlett szúnyogok rajzása. Az elmúlt hetekben a szakemberek folyamatosan végezték a szúnyoglárvák elleni kezeléseket a vizes élőhelyeken, Békés megyében pedig a Körösök holtágain légi, biológiai módszerrel folytatódik a védekezés.

A szúnyoggyérítés helyszíneiről és időpontjairól az OKF honlapján, a szúnyogok elleni védekezésről általánosságban pedig a Nemzeti Népegészségügyi Központ weboldalán található további információ.