Digitális személyi igazolvány bevezetése

Idén szeptembertől már használhatjuk a digitális személyi igazolványt, amely jelentősen megkönnyíti az azonosítást és a hivatalos ügyek intézését. Az új alkalmazás május 18-tól lesz letölthető, és lehetővé teszi, hogy a kormányablakban történő ügyintézés után felkerüljünk egy várólistára, ahol később aktiválható lesz a digitális állampolgárság.

A Digitális Állampolgárság Program keretében a jövőben mobiltelefonunkon keresztül intézhetjük majd állami és közszolgáltatóval kapcsolatos ügyeinket. A program weboldala néhány nappal ezelőtt indult el, és felhőtechnológia segítségével működik.

Az állami hivatalokban személyesen történő megjelenést igénylő ügyek többségét virtuálisan is el lehet majd intézni, és a központi mobilalkalmazáson keresztül a fizetnivalókat is rendezhetjük. Az adatok kezelésének alapelve, hogy az állampolgár marad az adatai tulajdonosa, és csak ő rendelkezhet azok felhasználásáról.

A Digitális Állampolgárság Programot áprilisban fogadta el a parlament, és Rogán Antal Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter felügyelete alatt zajlik. A program nemcsak gazdasági lehetőségeket kínál, hanem adatvédelmi aggályokat is felvet. A szabályozást többen alkotmányellenesnek tartják, és a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) sem véleményezhette a törvényt, ami a GDPR értelmében kötelező lett volna. Rogán Antal neve azonban nem csak a digitális átalakulásban játszik szerepet, hanem a médiaügynökségi szektorban is ismert, ahol korábban Csetényi Csaba cégei jelentős állami megbízásokat kaptak, amíg a vállalkozó kegyvesztetté nem vált.

A programban az életesemény alapú ügyek és az e-Papír típusú dokumentumok kezelése is elérhető lesz. A születéssel és az autóátírással kapcsolatos ügyek már idén elérhetővé válnak, a többi ügyet később kapcsolják hozzá. A tervek szerint 2026 végére szinte minden közigazgatási ügyet online lehet majd intézni.

Az első lépésként az Ügyfélkapu-elérhetőséggel rendelkezőket értesítik a mobilalkalmazás letöltéséről. A Digitális Állampolgár Alkalmazás letöltése után elérhetővé válik a digitális személyi igazolvány, amely a jövőben minden okmányunkat digitálisan tartalmazza majd. Az összes adatunk bekerül egy programba, és a fejlesztés alapelve, hogy mindegyik személyes adatnak az állampolgár a tulajdonosa, így kizárólag ő rendelkezhet arról, hogy azokat felhasználhatják-e.