Otthonfelújítási program: milliós támogatások a magyar családoknak

Az Orbán-kormány által bejelentett otthonfelújítási program keretében a magyar családok jelentős állami támogatást és kamatmentes hitelt igényelhetnek az energiahatékonyság javítására. A rendelkezésre álló keretösszeg 108 milliárd forint, amelyből akár 6 millió forintos hozzájárulás is elérhető az 1990 előtt épült ingatlanok számára.

A kormányzati rendelet szerint a támogatás mértéke a járások átlagjövedelmétől függ. Az alacsonyabb jövedelmű, 75 százalék alatti járásokban élők 2,5 millió forint visszatérítendő hitelt és 3,5 millió forint vissza nem térítendő támogatást kaphatnak. A középső kategóriába tartozó, 75 és 110 százalék közötti jövedelmű járásokban 3 millió forint hitel és ugyanennyi támogatás áll rendelkezésre, míg a legmagasabb jövedelmű, 110 százalék feletti járásokban 3,5 millió forint hitel és 2,5 millió forint támogatás igényelhető.

A programban részt vevő családok egy- és többlakásos családi házakban valósíthatják meg a korszerűsítést, amelynek során többek között a külső hőszigetelés, nyílászárócsere, melegvíz-rendszer és fűtésrendszer modernizálása támogatható. A földgáz hálózatra való kötöttség már nem feltétel. A beruházásoknak legalább 30 százalékos energiamegtakarítást kell eredményezniük.

A támogatások 2024. június 3-tól igényelhetők az MFB Bank Pont Plusz hálózatában, és a május végén elinduló honlap minden szükséges információt tartalmazni fog.

A támogatás igényléséhez szükséges dokumentumok között szerepel a munkáltatói jövedelemigazolás, ingatlan tulajdoni lap, személyi igazolvány, lakcímkártya, adótartozásról szóló nemleges igazolás, valamint több tulajdonos vagy haszonélvező esetén a tulajdonosi hozzájárulások.

A kivitelezők és tanácsadók keresésére a pályázati felhívás közzétételével egyidejűleg elérhető lesz egy vállalkozói lista. A tanácsadók segíthetnek az energetikai tanúsítványok beszerzésében, a termékek kiválasztásában és a kedvezményes alapanyagárak biztosításában.