Széleskörű hadgyakorlat zajlik Magyarországon

Magyarországon, Pápán tartanak egy széleskörű hadgyakorlatot, amely a NATO egy magasabb szintű próbájának része, és amelyben mintegy 4500 katona vesz részt.

A Pápa Bázisrepülőtéren zajló Swift Response 2024 többnemzeti hadgyakorlat a gyorsaságot és a bevethetőséget hivatott demonstrálni. A gyakorlatot egy német hadosztály vezeti, és a műveleti képesség gyakorlására összpontosít. A Magyar Honvédség 47. Bázisrepülőtérre 200 földi járművet és 35 forgószárnyas légi járművet, köztük 14 NH90 típusú helikoptert vezényeltek. A hadgyakorlat része a Steadfast Defender 2024 nevű, Európát átívelő NATO gyakorlatnak, amelyben összesen 12 ezer katona vesz részt.

A hadgyakorlat három fő irányt követ: északon Norvégiát és Svédországot, keleten Lengyelországot és Litvániát, délen pedig Magyarországot és Romániát érinti. A magyarországi eseményen német és holland katonák is részt vesznek, akik később egy romániai ejtőernyős-gyakorlaton is közreműködnek Torda és Nagysink közelében, ahol mintegy ezer katona vesz részt.