Klímaaktivisták zavarták meg a római tenisztornát

A római salakpályás tenisztorna két mérkőzését is felfüggesztették, amikor klímaaktivisták a pályára rohanva tiltakoztak.

Madison Keys és Sorana Cirstea között zajló mérkőzést kellett félbeszakítani, amikor az Ultima Generazione klímavédelmi csoport aktivistái betörtek a Pietrangeli udvarra. A zavaró események során a 29 éves amerikai Keys 6:2, 3:1-re vezetett a 34 éves román Cirstea ellen, amikor két narancssárga mellényt viselő aktivista a pályára rohant és konfettit dobált.

Madison Keys a riportereknek elmondta, hogy amikor meglátta az aktivistákat, az volt az első gondolata, hogy talán nekik kellene mennie. A lelátót is kiürítették, mivel legalább egy személy megpróbálta lábait a lelátó padlójához ragasztani. A rendőrség érkezése után a tüntetőket eltávolították, és a mérkőzés folytatódott, ahol Keys 6:2, 6:1-re győzött.

A páros mérkőzésen Santiago Gonzalez és Edouard Roger-Vasselin Marcelo Arevalo és Mate Pavic elleni játékát is félbeszakították, amikor a tüntetők hasonló módon konfettivel zavarták meg a játékot.

Az Utolsó generáció csoportja korábban is felhívta magára a figyelmet, márciusban például három aktivistájuk rövid időre megzavarta a római maratont. Az olasz államtól egy 20 milliárd eurós jóvátételi alapot követelnek az éghajlatváltozás miatt kárt szenvedett emberek számára. Az elmúlt hónapokban több kulturális helyszínen és múzeumi műalkotáson is megjelentek, levest, süteményeket és festéket dobálva.

A tenisztornán további mérkőzések is zajlottak, ahol a brit Cameron Norrie kikapott a hatodik helyen kiemelt Stefanos Tsitsipastól, míg Naomi Osaka 6:2, 6:3-ra veszített Cseng Csin-ven ellen. Cseng, aki januárban az Ausztráliában megrendezett salakpályás tennisztornán második helyezést ért el, az első szettben 2:1-es hátrányból fordított, és egy óra 24 perc alatt győzte le Osakát. Az előző év óta először részt vevő Osaka után Cseng a negyeddöntőben Coco Gauff vagy Paula Badosa ellen lép majd pályára.