Brazíliában a heves esőzések következtében 143 ember vesztette életét

Brazília déli részén, Rio Grande do Sul államban a heves esőzések miatt 143-ra nőtt a halálos áldozatok száma, és több mint félmillió ember kényszerült elhagyni otthonát.

A Reuters jelentése szerint az előző napi 136-ról 143-ra emelkedett azoknak a száma, akik életüket vesztették a természeti katasztrófa következtében. Jelenleg is 125 ember eltűntként van nyilvántartva, és a helyzet tovább romlik, mivel a folyók vízszintje egyre csak emelkedik. A Metsul meteorológiai szolgálat a helyzetet "rendkívül aggasztónak" írta le.

Az államban az elmúlt napokban több mint 538 ezer embernek kellett elhagynia a lakóhelyét. A kormány válaszként 12,1 milliárd reai (körülbelül 2,34 milliárd dollár) értékű vészhelyzeti kiadást jelentett be, és Luiz Inacio Lula da Silva brazil elnök biztosította a lakosságot, hogy "újjáépítenek mindent, ami elpusztult".

Lula elnök a közösségi médiában közzétett anyák napi nyilatkozatában elismerte, hogy "nem lehet mindent helyrehozni", és részvétét fejezte ki azoknak, akik családtagjaikat vesztették el. Joe Biden amerikai elnök is reagált a helyzetre, közleményében kifejtve, hogy az Egyesült Államok kormánya készen áll segítséget nyújtani Brazíliának.

A tragédia után kevesebb mint két héttel ismét riadókészültség van érvényben az államban, mivel fennáll a veszélye annak, hogy a Porto Alegre közelében lévő Guaiba-tó vízszintje rekordszintre emelkedik. Rio Grande do Sul földrajzi adottságai miatt – mivel a trópusi és a sarkvidéki légkör találkozási pontján fekszik – olyan időjárási mintázat alakult ki, amely intenzív esőzéseket és hosszú aszályos időszakokat eredményez, és a helyi tudósok szerint ez a mintázat az éghajlatváltozás következtében tovább erősödik.