A modern patás állatok közös őse

Valószínűleg először azonosították az összes modern patás állat közös ősét, a Militocodon lydae-t, amelyet egy nemzetközi kutatócsoport talált meg és vizsgált meg részletesen.

Egy antropológusokból, paleontológusokból és földtudósokból álló csoport, amely a Kenti Állami Egyetem, a New York-i Városi Egyetem és a Michigani Egyetem paleontológiai múzeumának tagjaiból tevődik össze, végzett kutatásokat, amelyek során felfedezték a Militocodon lydae fosszíliáit Coloradóban.

A Journal of Mammalian Evolution című folyóiratban közzétett tanulmány alapján a fosszíliákat először 2016-ban egy múzeumi önkéntes találta meg a Colorado Springs közelében fekvő Corral Bluffsban. Azóta több, ugyanattól a fajtól származó fosszíliát, köztük koponyát és állkapcsot is felfedeztek.

A kutatók a minták alapos vizsgálata után arra a következtetésre jutottak, hogy a Militocodon lydae valószínűleg minden modern patás állat őse. A fosszíliák egy csincsilla méretű, körülbelül 455 gramm súlyú állathoz tartoztak, és körülbelül 65 millió évvel ezelőttre, a dinoszauruszok kihalását követő paleocén korszakba datálódtak.

A kutatók 3D-s rekonstrukciót is készítettek az ősi állatról, és megállapították, hogy a Periptychidae családba tartozott. Az állat fogainak vizsgálata során kiderült, hogy egy új evolúciós fejlődést képviselnek, amelyben az őrlés átadta helyét a nyírásnak és a zúzásnak. Ez arra utal, hogy a M. lydae patás állat volt, talán az első a családjában, és ezáltal az összes modern patás állat őse.

Ez a kutatás fontos lépés lehet a tudomány számára, hogy megértsük, hogyan fejlődtek az emlősök a dinoszauruszok kipusztulása után.