A sör titka: miért jobb íze jéghidegen?

Egy friss tanulmány szerint a sör íze valóban jobb, ha jéghidegen szolgálják fel – a Kínai Tudományos Akadémia kutatói rájöttek, miért is van ez így.

A kutatók felfedezték, hogy az alkoholos italok íze változik a hőmérséklet függvényében, ami a víz és az etanol molekuláris kapcsolatának és szerkezetének megváltozásával magyarázható. A Matter tudományos folyóiratban megjelent tanulmány részletezi, hogy az alacsony alkoholkoncentrációjú italokban az alkohol piramis alakú struktúrákat alkot a vízmolekulák körül, míg magasabb alkoholtartalomnál láncszerű struktúrákba rendeződik. Ez a jelenség különösen észrevehető az 5-11 százalékos alkoholtartalmú italoknál, mint például a sör, amikor 5 Celsius-fokon tálalják őket.

A sörök esetében az ajánlott fogyasztási hőmérséklet általában 4 és 15 Celsius fok között van. Ez az ajánlás segít a fogyasztóknak abban, hogy a lehető legjobb ízélményt kapják a sörük fogyasztása során.