Hamarosan újra repülhet Elon Musk hatalmas rakétája

Elon Musk, a SpaceX vezérigazgatója bejelentette, hogy 3-5 héten belül ismét repülhet a vállalat Starship nevű rakétája, amely a negyedik repülésére készül – számolt be róla a Reuters.

A SpaceX célja, hogy a Starship a következő repülés során elérje a maximális hőterhelést, vagy legalábbis tovább jusson, mint a legutóbbi próbálkozás során. Musk szerint ez a fő célkitűzés a közelgő tesztelésnél.

A Starship programja nem új keletű; az első prototípus 2023 áprilisában került felbocsátásra, de nem sokkal az indítás után felrobbant. A legutóbbi, idén márciusban történt repülés során a rakéta már messzebbre jutott, de a Földre való visszatérésnél megsemmisült.

A fejlesztés alatt álló Starship projekt során a tesztrepülések alkalmával bekövetkező meghibásodások nem számítanak ritkaságnak. Ezekből az eseményekből a mérnökök sokat tanulnak, és lehetőségük nyílik a technológia további finomítására.

A Starship sikeres működése jelentős változást hozhat az űrutazás terén. A 150 méter magas rakétarendszerrel a jövőben akár a Holdra és a Marsra is szállíthatnak majd nagy tömegű rakományokat és embereket.