Az Arcanum Digitális Tudománytár felfedezése

Havonta egymillió, éves szinten pedig 12-15 millió oldalnyi újságot digitalizál az Arcanum, ezzel számtalan feledésre ítélt emléket mentenek meg.

Az Arcanum Digitális Tudománytár egy albertfalvai raktárépületben kapott életre Biszák Sándor vezetésével, aki már a '80-as években elhatározta, hogy digitalizálni fogja a Bibliát. A Biblia teljes szövegének begépelése és öt flopira mentése után indult el a "titkos" tudástár története.

Ez az online tudománytár lehetővé teszi, hogy helyekre, nevekre, barátainkra, családtagjainkra vagy akár híres történelmi személyiségekre is rákereshessünk, hiszen a 18. századig visszamenőleg tárolja a korabeli újságok, folyóiratok és magazinok oldalait digitalizált formában. Az Arcanum jelenleg több mint 58 millió oldalnyi információt tárol, és ez évente 12-15 millió oldalnyi bővüléssel gyarapodik.

Nem csupán újságok és magazinok digitalizálásával foglalkoznak, hanem régi térképekkel is, amelyeket a mai térképekkel összevetve tesznek közzé, lehetővé téve ezzel, hogy bárki nyomon követhesse az adott terület változásait.

Az Arcanum munkájának egy másik fontos aspektusa, hogy a digitalizáció során nem csak hozzáférhetővé teszik a régi dokumentumokat, hanem az eredeti, gyakran rojtosan, porosan és szakadtan hozzájuk került oldalakat is rendbe szedik, így sok esetben sokkal jobb állapotban kerülnek vissza az eredeti tulajdonoshoz.