A tőzsdék nagy vevői és a részvényárfolyamok

Felpörögtek a sajátrészvény-visszavásárlások, és az Apple egy újabb, 100 milliárd dollárt meghaladó program bejelentésével hívta fel magára a figyelmet. A Marketwatch elemzése szerint ezek a lépések hosszú távon kedvezően hathatnak a részvényárfolyamokra, de a befektetési döntések során több tényezőt is figyelembe kell venni.

Az amerikai cégek sorra jelentik be milliárd dolláros sajátrészvény-visszavásárlási programjaikat, amelyek közül az Apple 110 milliárd dolláros bejelentése különösen kiemelkedik. A sajátrészvény-vásárlások mögötti logika szerint a részvényszám csökkenése növelheti az egy részvényre jutó eredményt, ami pozitív hatással lehet az árfolyamokra.

A Marketwatch elemzése az S&P 500 vállalatainak elmúlt 10 évben végrehajtott sajátrészvény-visszavásárlásait vizsgálta, és arra jutott, hogy a részvényszám csökkenése általában jó részvénypiaci teljesítménnyel korrelál. Azonban a cikk hozzáteszi, hogy a vállalatok részvénykiadása is befolyásolhatja a helyzetet, például finanszírozási céllal vagy vezetői részvényjuttatásokhoz.

Az Apple esetében az elmúlt évben 2 százalékkal csökkent az átlagos részvényszám, és bár az adózott eredménye csökkent, az egy részvényre jutó eredménye mégis nőtt. Tíz éves időtávon az Apple részvényeinek száma 37 százalékkal csökkent, ami 59 százalékos növekedést jelentett volna az egy részvényre jutó eredményben. Az Apple 10 év alatt közel 650 milliárd dollárt költött saját részvény vásárlásokra, és a részvények árfolyama majdnem tízszeresére nőtt.

A FactSet adatai szerint az elmúlt 10 évben az S&P 500 vállalatai közül 109 csökkentette részvényszámát sajátrészvény-vásárlásokkal. A Marketwatch kiemelte a 20 legnagyobb arányú csökkenést, ahol például az Ebaynél közel 60 százalékos, az AIG-nél 53 százalékos, a HP-nál és az AutoZone-nál is közel 50 százalékos csökkenés volt megfigyelhető.

Az árfolyamváltozások tekintetében a 20 vállalat közül 19 esetében emelkedett az árfolyam, és az Apple kiemelkedően jól teljesített. Az S&P 500 index 232 százalékos hozamot biztosított az elmúlt tíz évben, és a 20 részvény közül 12 felülteljesítette ezt. Összehasonlításképp, az S&P 500 index 469 olyan részvénye közül, amelyek 10 éve tőzsdén vannak, kevesebb mint a fele, 202 papír tudta felülteljesíteni az indexet.

A cikk megjegyzi, hogy nem áll rendelkezésre elegendő adat ahhoz, hogy kizárólag a sajátrészvény-vásárlások alapján hozzunk befektetési döntéseket, de ezek a vásárlások megerősíthetik a jó befektetési sztorikat. A magyar tőzsdén is több vállalatnál futnak sajátrészvény-visszavásárlási programok, mint például a Magyar Telekom, az OTP és az Opus Global esetében, valamint a Richternél is volt egy 40 milliárd forintos program.