Az avokádó és a cukorbetegség kockázata nőknél

Egy friss kutatás szerint a nők esetében az avokádó rendszeres, kis mennyiségű fogyasztása csökkentheti a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának esélyét, míg a férfiaknál ez az összefüggés nem mutatható ki.

A Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics szaklapban megjelent tanulmány szerint az avokádó alacsony glikémiás indexe és egyedi cukortartalma, mint például a hét szénatomos cukor, előnyös lehet a vércukorszint szabályozásában. A kutatók kiemelték, hogy az avokádó antioxidánsokban és olyan tápanyagokban gazdag, amelyek javíthatják az inzulinérzékenységet, ami kulcsfontosságú a 2-es típusú cukorbetegség megelőzésében.

Wendy Bazilian dietetikus, aki nem vett részt a kutatásban, a Healthline-nak adott interjúban hangsúlyozta az avokádó szívbarát tulajdonságait, és nem lepődött meg azon, hogy a gyümölcs fogyasztása összefüggésbe hozható a cukorbetegség kockázatának csökkentésével. Az avokádó jó telítetlen zsírokat, rostokat, vitaminokat, ásványi anyagokat és fitonutrienseket tartalmaz, amelyek mind hozzájárulhatnak az egészség megőrzéséhez.

A mexikói nemzeti egészségügyi és táplálkozási felmérés adatai alapján, amelyben 25 640 ember vett részt, a nők körében az avokádó fogyasztása összefüggést mutatott az alacsonyabb cukorbetegség-kockázattal. Ez az összefüggés fennmaradt az életkor, iskolai végzettség, testsúly és fizikai aktivitás figyelembe vételével is. A férfiak esetében azonban nem találtak hasonló kapcsolatot, ami részben a férfi dohányosok magasabb arányával és a mértéktelen ivás gyakoribb előfordulásával magyarázható, mivel ezek a tényezők növelhetik a metabolikus szindróma és a cukorbetegség kockázatát.

(New York Post)