Ameca, a humanoid robot és a nem túl sikeres poénkísérlete

A Bloomberg technológiai csúcstalálkozóján bemutatkozott Ameca, a humanoid robot, aki a gyártója, az Engineered Arts szerint a világ legfejlettebb ember alakú robotja, de a humorérzékén még van mit finomítani.

A múlt csütörtöki eseményen Ameca egy rövid színpadi interjú keretében beszélgetett a Bloomberg munkatársával, Brad Stone-nal. A beszélgetés során Stone elmondta, mennyire furcsa érzés egy robottal interjút folytatni, de a robot táncmozdulatai, beleértve a robottáncot is, oldották a hangulatot.

A robotot arra kérték, mondjon egy viccet, mire Ameca egy szóviccet választott, ami azonban magyarul nem fordítható értelmesen. A vicc így hangzott: „How do you get a baby alien to sleep? You rock it”, ami egy szójáték a „rock it” (elringatni) és a „rocket” (rakéta) szavak között, de a poén nem aratott sikert.

Ameca a robotok békés természetéről is beszélt, kijelentve, hogy nincs ok az embereknek félniük tőle. Azt mondta, hogy a robotok célja az együttműködés és az emberekkel való előnyös együttélés elősegítése, empátiával és megértéssel áthidalva a technológia és az ember közötti szakadékokat, miközben kíváncsiságot ébresztenek. Ameca hozzátette, hogy szeretne találni valakit, aki érti a vicceit.

Az Engineered Arts 2021-ben mutatta be Amecát, aki valósághű arckifejezéseket képes produkálni speciális motorok segítségével. A robotot úgy tervezték, hogy interakcióba lépjen az emberekkel és szórakoztassa őket, de házimunka végzésére nem alkalmas. A beszélgetésekhez mesterséges intelligencia technológiát használ, de a reakciói még nem tökéletesek.