A választási kampánykiadványok szabályai

A választási kampány idején a kampánykiadványok előállítása és terjesztése engedély és bejelentés nélkül lehetséges, de kötelező az impresszum megjelenítése a kiadványokon.

A választási eljárásról szóló törvény értelmében a jelölőszervezetek és a jelöltek a kampány végéig szabadon gyárthatnak és oszthatnak szét plakátokat, amelyek alatt a választási falragaszt, felirat, szórólap, vetített kép, embléma is értendő, mérettől és hordozóanyagtól függetlenül. A Kúria álláspontja szerint csak azok a plakátok felelnek meg a választások tisztaságára és a jóhiszemű joggyakorlásra vonatkozó elveknek, amelyek egyértelműen jelzik, hogy melyik jelölt vagy jelölőszervezet támogatására buzdítanak.

A törvény szerint a kampányidőszakban plakátokat korlátozás nélkül lehet elhelyezni, azonban magántulajdonon, állami vagy önkormányzati tulajdonban lévő helyeken csak a tulajdonos, bérlő vagy vagyonkezelő írásbeli hozzájárulásával. Továbbá tilos a plakátolás védett műemlékeken, építészeti örökségeken, védett természeti területeken, valamint állami vagy önkormányzati hatóságok épületein vagy azokon belül.

A plakátoknak úgy kell elhelyezkedniük, hogy ne takarják el más jelölőszervezetek plakátjait, és károkozás nélkül eltávolíthatóak legyenek. Az önálló hirdetőberendezések és óriásplakátok esetében a közterület-használat szabályait kell betartani. A plakátokat a szavazást követő 30 napon belül el kell távolítani, vagy az eltávolítás költségeit a plakátot elhelyező vagy érdekében elhelyező személynek kell viselnie. A helyi önkormányzatok nem hozhatnak a plakátelhelyezést korlátozó vagy tiltó rendelkezéseket.

A közösségi média felületeken megjelenő politikai hirdetésekért és azok esetleges jogsértő tartalmáért a létrehozó, publikáló vagy terjesztő személy felelős.