Nem csak a húszéveseké a világ – szerelem és párkapcsolat 45 felett

A párkapcsolatok és a szerelem témaköre gyakran a fiatalabb korosztályra koncentrál, azonban az idősebbek párkapcsolatai is egyre inkább teret kapnak a társadalmi diskurzusban. Cikkünkben a 45 év feletti korosztály párkapcsolati dinamikájának változásait és a női szerepek átalakulását vizsgáljuk.

A nők társadalmi szerepének átalakulása jelentős hatással volt a párkapcsolatokra is. A 20. század elején a feminista mozgalmak első hulláma a nők szavazati jogáért küzdött, majd a későbbiekben a magánszférához, a nemi élethez és a reprodukcióhoz fűződő jogok terén is változásokat hozott. A második világháború idején a nők munkába állása megmutatta, hogy képesek a férfiak által korábban ellátott feladatokra is, bár a mccarthyzmus idején az Egyesült Államokban erőteljes propagandával próbálták őket visszaterelni a hagyományos szerepekhez.

A nők szerepe a családban és a munka világában is jelentősen megváltozott. Míg korábban a férfiak a karriert építették, a nők a háztartást és a gyermeknevelést látták el, ma már a nők is karriert építhetnek, és egyre több családban az apa marad otthon a gyerekkel. A klasszikus nemi szerepek lazulása mellett a férfiak is egyre inkább részt vesznek a háztartási feladatokban.

A párkapcsolatokban felvett nemi szerepek a családi minták által is meghatározottak, és a média, az internet által kínált különböző modellek sokszínűsége is befolyásolja az együttélés módjait. A kor kitolódása a gyermekvállalásban is megfigyelhető, egyre több nő vállalja az első gyermekét a harmincas éveinek végén vagy a negyvenes éveinek elején.

A középkorú és idősebb nők párkapcsolati szokásairól és a menopauza utáni életükről egyre több szó esik, és a társkeresés vagy új kapcsolat kezdése már nem övez stigma. A menopauza korai jelei és a változókorba való belépés nem jelenti a nőiesség végét, hanem egy új szakasz kezdetét, és sok nő még felszabadultabban éli meg nőiességét és szexualitását.

A menopauza a párkapcsolatokban is fontos téma, hiszen a változás mindkét félre hatással van. A hüvelyszárazság és a libidó csökkenése vagy elvesztése megváltoztathatja a szexuális együttléteket, de ma már egyre több segítség áll rendelkezésre a menopauzával járó fizikai és lelki nehézségek kezelésére. A közbeszédben is egyre inkább természetes velejáróként kezelik a menopauzát, nem tabuként.