A Windows 11 Start menüje új külsőt kap és a Chrome böngésző videós újítása

A Microsoft csendben kezdte el bevezetni a widgeteket a Windows 11 Start menüjébe, amelyek a csempék utódjaként funkcionálnak, bár a megjelenítés módja eltérő lesz.

A Windows 11 Start menüjében hamarosan új elemek jelenhetnek meg, amelyek a korábbi Windows 8-ban bemutatott csempékhez hasonló widgetek lesznek. Ezt egy Albacore nevű felhasználó fedezte fel, aki rendszeresen követi a Windows frissítéseit és változásait.

A widgetek a Start menü egyik oldalán, egy lebegő szigeten lesznek láthatók, és az alkalmazások widgetes kiterjesztéseiként fognak működni. Az első képeken például az időjárás és egy részvény értéke látható.

A felhasználók a Gépházban, a Személyre szabás és Start menü alatt tudják majd beállítani a widgeteket, de ehhez először a fejlesztőknek kell alkalmazásaikat felkészíteniük a támogatásra.

Jelenleg még nem ismert, hogy mikor fogja a Microsoft hivatalosan is bevezetni ezt a változtatást, és a legújabb fejlesztői előzetesben sem találhatóak meg ezek a widgetek. Korábban a Windows Vistában és 7-ben már voltak hasonló minialkalmazások, amelyek a Windows 8-ban csempék formájában jelentek meg, de ezek nem arattak túl nagy sikert.

Egy másik jelentős technológiai újítás a Google Chrome böngészőben várható, ahol a YouTube-ról már ismerős fejezetekre bontás funkciót vezetik be. A Chrome böngésző 126-os verziójában a Google natívan, tehát bármilyen, az adott webhelyen beágyazott videóban lehetővé teszi a fejezetek használatát. A fejlesztők már hozzáférhetnek az újításhoz szükséges API-hoz, így a weboldalak üzemeltetői tetszőlegesen oszthatják fejezetekre a beágyazott videós tartalmakat, mindegyikhez leírást rendelve. Az egyes fejezetek saját előnézetet is kapnak, ami megkönnyíti a keresést. Az új funkció bevezetése már csak néhány héten belül várható. A Bleeping Computer szerint nagy valószínűséggel a hanganyagokra is érvényes lesz ez a fejlesztés.

Azonban a Chrome böngésző nem csak újításokkal került a hírek középpontjába, hanem biztonsági aggályok miatt is. Az év eleje óta már az ötödik olyan biztonsági frissítést adja ki a Google a Chrome böngészőhöz, ami egy nulladik napi sebezhetőséget javít. Legutóbb egy névtelen kutató által jelentett 'Use-after-free' hibát orvosoltak, amelyet támadásokon keresztül használtak ki. A Google a problémát a 124.0.6367.201/.202-es verziószámmal orvosolta a Mac és Windows, továbbá a 124.0.6367.201-es verziószámmal a Linux rendszerek esetében, a frissítések pedig a következő hetekben jelennek meg hivatalosan. A Chrome az új verziók megjelenése után automatikusan frissül, de a böngésző beállításaiban ellenőrizhetik a felhasználók, hogy tényleg a legfrissebb verziót futtatják-e. Idén ez eddig az ötödik hiba, amelyet a Google Chrome böngészőben észleltek, és csak márciusban összesen hármat fedeztek fel a Vancouverben megrendezett Pwn2Own hackerversenyen.