Az Egyesült Államok hadserege robotkutyákat vet be

Az Egyesült Államok tengerészgyalogságának különleges műveleti parancsnoksága (MARSOC) lehet az első, amely harci robotkutyákat alkalmaz a bevetésein.

A Ghost Robotics által fejlesztett robotkutyák Onyx Industries által kifejlesztett fejlett fegyverrendszerrel vannak felszerelve. A mesterséges intelligenciával ellátott robotokat távolról, műholdas kapcsolaton keresztül is lehet irányítani, és képesek felderítési vagy megfigyelési feladatok ellátására is. A robotkutyák megkülönböztetik az embereket, drónokat és járműveket, és jelentik a felderített célpontokat a kezelőjüknek, aki dönt a robot tűzparancsáról.

A ReadWrite szerint a felfegyverzett robotkutyák újfajta veszélyt jelenthetnek, mivel a mesterséges intelligencia idővel kiszoríthatja az embert a döntéshozatalból. Ezek a robotok képesek lesznek megközelíthetetlen helyekre is behatolni, és úgy harcolni az ellenséggel, hogy közben a saját erők nem kerülnek veszélybe.

A technológia jelenleg még korai fejlettségi szakaszban van, de a későbbi változatok várhatóan sokkal jobban felszereltek és speciális célokra kiképzettek lesznek.