A GameStop mémrészvények királya megint tarolt, milliárdos veszteséget okozva a shortolóknak

A GameStop részvényeinek hétfői, több mint 100 százalékos emelkedése következtében a short pozíciókat tartó befektetők és hedge fundok több mint 1 milliárd dolláros veszteséget szenvedtek el, az S3 Partners adatai szerint.

Az S3 Partners jelentése alapján a kereskedési nap első órájában a GameStop részvényei már több mint 110 százalékos emelkedést mutattak, ami összesen 1,02 milliárd dollár veszteséget okozott a shortoló hedge fundoknak. Jelenleg a részvény árfolyama 65 százalékos pluszban van.

Ihor Dusaniwsky, az S3 prediktív elemzésért felelős ügyvezető igazgatója szerint a short pozíciók fedezése várható volt a részvényben, mivel már a kereskedés kezdete előtt maximális, 100/100-as squeeze pontszámot ért el. A részvény árának hirtelen ugrását Keith Gill, más néven "Roaring Kitty" újbóli megjelenése váltotta ki, aki egy videójátékos előre dőlését ábrázoló mémet posztolt, jelezve, hogy komolyan veszi a "játékot". Ez volt az első posztja a platformon 2021 óta.

A mém-részvények iránti lelkesedés során a kisbefektetők olyan cégek részvényeit vásárolták meg, amelyekben jelentős shortállomány épült ki. Az árfolyam emelkedésével a shortosok kénytelenek voltak zárni a pozícióikat, ami tovább növelte az árfolyamot. A FactSet adatai szerint a GameStop szabadon kereskedhető részvényeinek több mint 24 százalékát shortolják.

Május hónapban, a mai napot is beleszámolva, összesítve már 1,43 milliárd dollár veszteséget szenvedtek el a GameStop shortolói. Dusaniwsky figyelmeztetett, hogy bár a vételi nyomás segíthet tovább emelni a részvények árfolyamát, új shortosok is megjelenhetnek, különösen, ha a részvények ára 30 dollár felett maradna.

Nem csak a GameStop, hanem más mémrészvények is hasonló mértékben emelkedtek, például az AMC 32,3 százalékot, míg egy Reddithez köthető árfolyam 9,4 százalékot ralizott.