Kalapácsos dédik a Magna Carta ellen

Két idős hölgy, egy 85 éves volt pedagógus és egy 82 éves tiszteletes asszony, vésővel és kalapáccsal támadt a Magna Carta vitrinjére a British Library-ben, de a dokumentum sértetlen maradt.

A pénteki nap eseményei váratlan fordulatot vettek, amikor Judy Bruce és Sue Parfitt, a Just Stop Oil nevű szervezet aktivistái, a Magna Cartát őrző üvegvitrinnek estek neki a British Library-ben. A támadás során a történelmi dokumentum nem sérült meg. A csoport célja, hogy a brit kormányt rávegye a fosszilis tüzelőanyagok használatának és kitermelésének megszüntetésére.

A két idős hölgy, akik a Just Stop Oil szervezet tagjai, a kezeiket összeragasztva, egy olyan táblát emeltek magasba, amelyen a brit kormány törvényellenes cselekedeteire és a sürgős cselekvés szükségességére hívták fel a figyelmet. A táblán az állt, hogy a kormány olyan, mint a három majom: semmit sem lát, semmit sem hall, semmit sem mond, és úgy tesz, mintha lenne még 25 évünk, de valójában nincs. A céljuk, hogy a kormány 2030-ig szüntesse meg az olaj- és gázhasználatot.

A British Library azonnal értesítette a rendőrséget az incidensről, és eljárás indult a két hölgy ellen, annak ellenére, hogy a Magna Carta épségben maradt.